Следва: Извършени са ...

Учени твърдят, че са открили слабото място на коронавирусите

20 Октомври 2020
0 2135

Учени от САЩ смятат, че са открили слабо място при няколко коронавируса, пише bTV, цитирайки сп. Science. Сред тях е и причинителят на Covid-19 – SARS-CoV-2.

Изследването е на от Института за биомедицински науки към университета на Джорджия. Учените отбелязват, че коронавирусите SARS-CoV-1, SARS-CoV-2 и MERS-CoV могат да имат сходни слабости, което позволява създаването на лекарство, способно да ги победи.

Кръвната група – ключ към загадката с коронавируса?

Учените дори са идентифицирали около 300 протеина, които се произвеждат в организма след инфекция и взаимодействат с коронавируса SARS-CoV-2. В частност вниманието им е привлякъл протеин, наречен Tom70. Смята се, че той е подходяща “мишена” за лекарства с широк спектър на действие.

Съвременните антивирусни лекарства са насочени към вирусни ензими, но те често мутират и развиват устойчивост към медикаментите. Учените са стигнали до заключението, че въздействието върху протеините е по-ефективен метод за лечение на пациенти.

Имунната ни система отслабва отговора си към инфекции на по-ранна възраст, отколкото се смяташе досега

Междувременно Ройтерс предаде, че според изследване на Оксфордския университет, обхванало 58 души и проучващо дългосрочното въздействие на Covid-19, над половината от пациентите със заболяването, които са изписани от болница, все още проявяват симптоми – задух, умора, тревожност, депресия, два до три месеца след първоначалната инфекция.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции