<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56017" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Дизайнер пре...

Учен показа как би изглеждала Земята, ако океаните пресъхнат (видео)

03 Февруари 2020
2 10827

Океаните покриват по-голямата част от Земята, включително нейната най-дълга планинска верига и древните мостове, по които хората някога са преминавали, за да достигнат до други континенти.

 

В скорошен римейк на видео на НАСА от 2008 г., ученият Джеймс О'Донг показа как би изглеждала нашата планета, ако цялата вода от океаните се изпари и разкрие скритите три пети от земната повърхност.

 

ТЕМПЕРАТУРАТА В ОКЕАНИТЕ Е ДОСТИГНАЛА РЕКОРДНИ НИВА ПРЕЗ 2019, СПОРЕД УЧЕНИТЕ

 

О'Донг работи в японската космическа агенция JAXA, като преди това е работил и в НАСА. За видеото той използва анимация, която е създадена физика и аниматор на НАСА Хорас Мичъл през 2008 г.

 

Докато океаните бавно губят вода, първите парчета скрита земя, които се появяват, са континенталнитете рафтове – подводните ръбове на всеки континент.

 

 

Учен показа как би изглеждала Земята, ако океаните пресъхнат (видео)

 

 

“Забавих старта на видеото, тъй като е изненадващо, но има много подводни пейзажи, разкрити моментално в първите десет метра“, написа О'Донг до Business Insider в имейл.

 

Континенталните рафтове включват някои от сухопътните мостове, по които ранните хора са преминавали, докато мигрират от континент към континент. Преди десетки хиляди години нашите предци са могли да се разхождат от континентална Европа до Великобритания, от Сибир до Аляска и от Австралия до островите, които я заобикалят.

 

“Когато настъпил последният ледников период, много от океанската вода е била затворена като леда на полюсите на планетата. Това е и причината сухопътните мостове да са съществували.

 

 ЛЕДОВЕТЕ НА АРКТИЧЕСКО МОРЕ СЕ ТОПЯТ СЪС ЗНАЧИТЕЛНО ПО-БЪРЗИ ТЕМПОВЕ ОТ ОЧАКВАНОТО (ВИДЕО)

 

Всяка от тези сухопътни връзки е давала възможност на хората да мигрират, а когато ледниковата епоха приключила, водата просто ги е заляла”, добаваи О'Донг.

 

Освен че анимацията предлага поглед към света на нашите древни предци, тя показва и най-дългата верига от планини на Земята, която се появява, след като нивата на океаните спаднат между 2000 до 3000 метра. Това е билото на планина, която се простира на 59 545 км по целия свят, като над 90% от нея е под вода.

 

 

Учен показа как би изглеждала Земята, ако океаните пресъхнат (видео)

 

 

Вулканичните планини е образуват по местата, където тектонските плочи на Земята се отдалечават една от друга, създавайки ново океанско дъно, докато разтопената скала се издига изпод повърхността на планетата.

 

След като анимираните океани загубват около 6000 метра от водата си, по-голямата част от водата вече я няма, но са необходими близо още 5000 метра, за да се изпразнят и най-дълбоките места на Марианската падина.

 

“Харесва ми как тази анимация разкрива, че океанското дъно е също толкова променливо и интересно в своята геология, както и континентите”, каза О'Донг.

 

Той добави, че анимираното пресушаване на моретата и океаните показва не само  океанското дъно, но и древната история за човечеството.

 

Източник: Business Insider

 

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции