Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Училищната програма срещу сексуално насилие в Перник няма да бъде спряна
Училищната програма срещу сексуално насилие в Перник няма да бъде спряна
У нас
02-14-20
добавено
644
прегледа

В пернишкото 7-мо училище няма да бъде спряна програмата "Таралежи" за преведения на насилието, включително сексуалното, съобщава Mediapool. Около въпросния случай в началото на седмицата избухна скандал, провокиран от една майка, чието дете дори не участва в занятията.

 

 

Твърденията ѝ как децата били карани да се целуват и рисуват половите си органи и това тревожело и учениците, и родителите, създаде превратна представа за смисъла и съдържанието на програмата, в резултат на което се стигна до решение за спирането ѝ.

 

 

МОН ПРАВИ ПРОВЕРКА НА СЕКСУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ СЛЕД СИГНАЛ ОТ ХОРА, ОСЛАНЯЩИ СЕ НА ВРАЧКИ И ГАДАТЕЛКИ

 

 

Регионалното управление по образование в Перник е на друго мнение обаче, а причината е декларация на родители и учители с настояване програмата "Таралежи" да продължи. Решението е съгласувано и с Министерството на образованието и науката, заявиха в петък от фондация "П.У.Л.С", която провежда програмата. Юлия Андонова от екипа на организацията прочете писмо от началника на РУО- Перник Ваня Коконова, с което тя позволява оставащите занятия да бъдат проведени, но само ако на тях освен класния ръководител присъства и експерт от регионалното управление.

 

 

"Вследствие на бурните дебати, многото атаки, които получихме не само ние, но и училището, гражданското общество заяви една изключително категорична позиция. Родителите направиха подписка, с която настояват "Таралежи" да продължи в училището. Общественият съвет към училището изрази категорична подкрепа за продължаване на програмата и категорична непримиримост към разпространението на лъжливи данни", каза Андонова, като допълни, че са останали само две занятия до края на програмата.

 

 

От общината в Перник също застанаха зад проекта.

 

 

Министърът на образованието Красимир Вълчев обясни как се е стигнало до напрежението. "Първоначалната информация беше от едно семейство, тя не беше потвърдена от нито един друг родител. В този смисъл нямаме неща, които да са притеснителни, това показа и нашето проучване", заяви той.

 

 

В началото на седмицата бе обявено, че програмата ще бъде спряна след няколко репортажа, в които майката Дима Ненчева излезе с твърдението, че децата са били принуждавани да се целуват и да рисуват полови органи.

 

 

"Таралежи" е програма е за деца на възраст между девет и единадесет години и е насочена към превенция и намаляване на всякакви форми на насилие и експлоатация над деца. Обучението е в партньорството на Областна администрация – Перник и Регионалното управление по образованието. Участието на децата е доброволно. Акцент в работата е поставен върху онлайн безопасността и агресията сред децата и младите хора в училище.

 

 

Източник: Mediapool

Снимка: glashatai.com