<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76139" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Фандъкова за ...

Учителка от 32-ро ОУ в София: Мерките в училище са абсурдни, трябва да минем онлайн (видео)

21 Октомври 2020
0 5872

„Ситуацията в училищата в страната е пълен хаос заради въведените неадекватни мерки в борбата с коронавируса, които дори не се спазват.“ Това заяви Деси Петрова, преподавател по български език и литература в реномираното столично 32-ро ОУ „Св. Климент Охридски“ в предаването „По острието“ с Калоян Константинов.

„Децата масово се движат по коридорите без маски, прави им се забележка, те си слагат маските, извиняват се – след което те подминават и пак ги свалят. Борбата е безмилостно жестока. Те самите не осъзнават достатъчно нуждата да ги носят“, коментира учителката.

Престъпят ли прага на училището, повечето веднага си свалят маските и се скупчват на приятелски групички. Превенцията е нулева.

Самите учители са принудени по цял ден да ходят с маска навсякъде, но рискът за тяхното здраве е огромен, тъй като децата не осъзнават нуждата да пазят учителите от заразяване. Няма подсигурени нито маски, нито тестове за преподавателите.

Красимир Вълчев: При 20% ученици със симптоми ще се затваря цялото училище, без маски в час

„Има колеги, които ходят с настинка на работа – никой не им казва да си направят тест. При кашлица, кихане, хрема си длъжен да отпратиш детето вкъщи. Започва се масово: “боли ме корем, лошо ми е”, дори се спекулира с това. Ако деца са заявили желание да учат дистанционно, не е ясно как да постъпим“, твърди тя.

Деси Петрова изтъква, че трябва да се премине към онлайн обучение, но не за всички възрастови групи. От 1-4 клас е редно децата да идват на училище, защото са твърде малки и нямат изградени навици и самостоятелност.

„За прогимназия – зависи от децата. За гимназията обаче не е никакъв проблем. Дори самите ученици предпочитат да е електронно обучението. Тези, които искат да учат, си учат и у дома. Тези, които не искат, идват на училище да се видят с приятелите си и пак не учат“, смята преподавателката.

Според нея оставането на горните класове вкъщи ще намали навалицата в градския транспорт, скупчването на ученици около училищата и коридорите, което ще намали риска от зараза. В момента навсякъде в сградите са отворени прозорците, за да се проветряват, но когато застудее – това няма да е вариант и училищата ще се превърнат в развъдници на Covid-19.

Цялото интервю можете да видите в „По острието“

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Yovan Travica

    21 Октомври 2020

    за много неща съм напълно съгласен с нея но причината да се върне дистанцйонното обучение го няма даже сама се опроверга до някъде

Реакции