<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41828" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Фандъкова и Борис Бонев щяха да са на балотаж, ако брояхме само гласовете на най-младите

28 Октомври 2019
0 13125

Ако София принадлежеше на хората под 30 години, балотажът следващата неделя щеше да е между Йорданка Фандъкова и Борис Бонев. Така излиза от данните за това как възрастовите групи са гласували на "Галъп Интернешънъл", цитирани от "Свободна Европа". Бонев е спечелил 32.8% от гласовете в най-младата възрастова група (18-30 години), следван от Фандъкова, която е привлякла 26.6% от тях. Нататък следват Манолова с 13.1 %, Борислав Игнатов с 12.2 % и Ангел Джамбазки с 3.3 %. 

 

 

ФАНДЪКОВА ВОДИ ПРЕД МАНОЛОВА С БЛИЗО 10% В СОФИЯ, ВИЖТЕ И ОСТАНАЛИТЕ РЕЗУЛТАТИ

 

 

Що се отнася до софиянците, които са над 30 години, те са подредили кандидатите точно в реда, посочен и от екзит пола след първия тур. Ако София принадлежеше на висшистите, балотажът другата неделя пак щеше да е между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. За тях са гласували съответно 33.1 % и 22.5% от избирателите с висше образование. Нататък предпочитанията на най-образованите хора следват общия вот, като 17.2% сред тях избират Борислав Игнатов, 14.7% – Борис Бонев, а 3.8% – Ангел Джамбазки.

 

 

ПЧЕЛИЧКАТА МАЯ В ПРЕДИЗБОРНИЯ КОШЕР (ВИДЕО)

 

 

Що се отнася до най-слабо грамотните – тези, които имат основно и по-ниско образование, 49.1% от тях избират Фандъкова, поставяйки на второ място поравно двама кандидати – Мая Манолова и Борис Бонев, с по 20%.

 

МАНОЛОВА И ФАНДЪКОВА В ЗАДОЧЕН СПОР ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ ЗА ЕЛЕКТРОБУСИ

 

 

Гласуването по етнос, на свой ред, показва, че Ангел Джамбазки е единственият кандидат, за когото не са гласували нито роми, нито турци. По данни на "Алфа рисърч" малцинствата в София са гласували по малко за всеки друг от кандидатите, но не и за кандидата на ВМРО.

 

 

""

 

 

Къде са отишли гласовете на ГЕРБ, БСП и Реформаторския блок

 

Цяла изборна вечер политолози и социолози се опитваха да формулират основния извод от тези избори, в които ГЕРБ отново победи, но не със същата убедителност, с която това ставаше по-рано. Една част от разбивката на "Галъп Интернешънъл" илюстрира точно това: Йорданка Фандъкова е била подкрепена от 63.7% от хората, които са гласували за нея през 2015 г. Останалата част от предишните ѝ избиратели сега са предпочели Мая Манолова (10.5%), Борис Бонев (7.9%), Борислав Игнатов (7.8%), Ангел Джамбазки (3.3%).

 

 

""

 

 

Данните на "Алфа рисърч" предлагат по-мека картина, но и въпросът е бил зададен по друг начин. От тяхното изследване излиза, че 84% от хората, гласували в неделя за Йорданка Фандъкова, са избиратели на ГЕРБ. Сред избралите Мая Манолова, на свой ред, 70% са симпатизанти на БСП. Сред избралите арх. Игнатов 82 % са избиратели на "Демократична България". Борис Бонев от "Спаси София" се оказва единственият кандидат, чиято основна подкрепа (65%) идва от по-рано негласували или от хора, подкрепяли по-маргинални партии.

 

Ако София беше на твърдото "синьо" ядро, на балотаж щяха да отидат Борислав Игнатов и Борис Бонев, но силите им щяха да са твърде неравни – в неделя за арх. Игнатов са гласували цели 68.8% от онези, които преди четири години са предпочели кандидата на тогавашния Реформаторски блок (Вили Лилков). И само 16.4 % от тях са дали сега гласа си за кандидата на "Спаси София" Борис Бонев.

 

 

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции