<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78953" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Софиянци със ...

Фандъкова: В момента нямаме сериозен проблем с чистотата на въздуха в София (видео)

01 Декември 2020
0 1859

„В момента ние нямаме сериозен проблем с чистотата на въздуха.” Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването “Здравей, България” по Нова тв.

„Вчера, днес, както беше и прогнозата, нямаме проблем със замърсяването. Разбира се, на мен ми се иска да нямаме огромни пикове, каквито имахме преди 2-3 дни. Основен източник на замърсяване е горенето на твърдо гориво”, каза още тя.

София се нареди на 9-то място в света сред градовете с най-мръсен въздух

Според нея има комплекс от причини, които довеждат до замърсяване. „Всичко, което генерира градът, остава долу при нас”, коментира градоначалникът.

Фандъкова съобщи, че 55 000 домакинства в София се отопляват на дърва и въглища. „Това е доста голям процент. И в централните части на града има домакинства, които се отопляват така”, посочи Фандъкова.

По думите ѝ вече има над 2500 домакинства, които искат да подменят печката си безплатно. „На 500 къщи сме поставили филтри на комините, които намаляват с над 80% излъчваните вредни емисии, каза Фандъкова.

„Както всеки един човек и аз имам близки и приятели, които вече са болни, или са преболедували коронавируса. Това се случва навсякъде, затова е много е важно да спазваме мерките – маските и дистанцията са най-лесните, но и най-ефективните от тях”, коментира още тя. 

„Много внимателно следим данните всеки ден. Мерките се предприемат на базата на тях. Трябва непрекъснато да правим баланс, така че да се вземат мерки, които ще доведат до намаляване на случаите”, каза Фандъкова.

София и Стара Загора са с най-мръсен въздух в целия ЕС, сочи доклад (видео)

„Сега не е време за политически битки на тази тема. Смятам, че е време за обединение и за ангажимент и внимание към експертното мнение”, коментира тя.

Тя заяви, че в София през лятото е направено всичко възможно, за да бъдат оборудвани болниците. „Четири общински болници имат открити Covid-отделения. Поисках и директорите да пуснат в отпуски лекарите, така че да си починат през лятото и да са готови за есента”, каза още Йорданка Фандъкова.

И допълни: „Разбира се, недостигът с лекари не е от вчера, той е проблем от години. Едва ли сега е моментът, в който той може да бъде решен. Трябва да направим всичко възможно, за да подкрепим всички лекари”.

По думите й над 80% от софиянците приемат и спазват мерките за носенето на маски. „Това показа направено от нас проучване. 7 екипа на ЦГМ и „Общинска полиция” правят непрекъснати проверки”, обясни столичният кмет.

Източник и видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции