<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89647" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: След години п...

Фандъкова опита неуспешно да се оправдае за липсата на места в градините с районни кметове от опозицията

20 Май 2021
0 3070

Кметът Йорданка Фандъкова се опита да прехвърли вината на районни кметове от “Демократична България” и от БСП. Тя направи това в отговор на критиките от страна на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, “Спаси София” и общинските съветници от БСП, които ѝ поискаха оставката, пише Mediapool.

В четвъртък Фандъкова предприе изненадваща проверка на строителство на детска градина в кв. “Кръстова вада” и заяви, че то се бави значително от кмета на район “Лозенец” Константин Павлов. По-късно обаче стана ясно, че градината е трябвало да бъде завършена година преди встъпването му в длъжност и забавянето се дължи на предшественика му от ГЕРБ.

Кметът на район “Лозенец” Константин Павлов

Проверката

“Дойдохме не за първи път на внезапна проверка и виждаме, че има един работник, няма технически ръководител, няма контрол от районната администрация и виждате в каква ситуация е тази детска градина”, каза Фандъкова пред тв камери.

Тя подчерта, че става въпрос за гъсто населен район, а след това продължи атаката към районния кмет: “Пет месеца се правят сметки, 3 месеца се подписва анекс. Осигурихме допълнително финансиране от близо 600 000 лв. Първоначалната стойност бе 3 млн. лв. Всички средства са осигурени, но както виждате и до ден днешен детската градина не е готова. Това са 150 деца, които чакат да бъдат приети”. Фандъкова директно се обърна и към лидерите на “Демократична България”.

“Вместо Иво Мирчев и Христо Иванов да се снимат вчера пред общината и да ми задават въпроси не е лошо да дойдат да се снимат тук и да зададат въпроси и на техния кмет, защото това не е единственият случай”, заяви тя.

Кметът Фандъкова с охота разказа, че в район “Триадица” – “едно клубче, което трябва да приеме 50 деца в яслена възраст , повече от половин година не може да започне да се ремонтира”. В “Красно село” повече от половин година не могло дори да започне проектиране на детска градина. Обвинанията продължиха с детска градина в район “Изгрев”, където по думите ѝ три месеца не може да се издаде удостоверение за въвеждане в експлоатация при готова детска градина.

В същото време на заседание на Общинския съвет представителката на ГЕРБ Малина Едрева директно поиска оставката на Константин Павлов.

След години празни обещания: 10 252 деца останаха без място в детските градини в София („Коментарът на Господарите“)

Какво пропусна да спомене Фандъкова

“Демократична България” мигновено излезе с позиция, от която стана ясно, че въпросната детска градина в “Кръстова вада” е трябвало да бъде завършена през 2018 г., а Павлов поема поста от 2019-а година.

“Г-жа Фандъкова посочи “нереализирани” 100-тина нови места в “Кръстова вада”, но пропусна да спомене факта, че нейната администрация не може да осигури място за 100 пъти повече деца – тази година в София те са над 10 500. И това се повтаря всяка година. Пропусна да спомене и факта, че първият срок за завършване на детскатата градина е бил през 2018 г. – една година, преди Константин Павлов да бъде избран за районен кмет”, посочиха от “Демократична България”.

Цялото интервю на Константин Павлов пред “Дневник” можете да видите по-долу.

Освен това проектът за въпросната детска градина е от 2015 г., обжалван до 2017 г., започнат през 2018 г. и спрян за 250 дни между средата на 2018 и началото на 2019 г. – “време, в което районът се управлява именно от ГЕРБ”. Същата хронология представи и Константин Павлов във фейсбук страницата си.

Помещенията днес вече са напълно завършени, на двора са изградени детските площадки, има озеленяване, а днес предстои да бъде монтирана и платформа за хора с увреждания, поясниха от ДБ.

Опитът на кмета Фандъкова да отклони вниманието с несъществуващ проблем с тази детска градина за бягство от отговор на въпроса за оставката ѝ, заявиха от ДБ.

“Оставка, която ние поискахме е заради провала с обновената система за прием в детските градини, която се оказа не удобство, а препятствие пред няколко хиляди родители. Оставка, която поискахме и защото за 10 000 деца и тази година не се намери място в общинските заведения и това вече е хронично състояние”, уточниха от формацията.

От район “Триадица” са посочили пред Mediapool, че след процедура по ЗОП ремонтът в малката зала “Триадица”(наречена от Фандъкова – “клубче”) в жк. “Гоце Делчев” вече е започнал. Помещението ще побере две яслени групи. Избран е и изпълнител за изграждането на чисто нова детска градина в кв.”Стрелбище”, с когото е сключен договор.

Кметът на “Красно село” Росина Станиславова не отговори на мобилния си телефон. От БСП София призоваха Фандъкова да поеме отговорност за провала с детските градини.

“Ние, общинските съветници от БСП, настояваме Столична община незабавно да предприеме необходимите действия, още от тази година, от септември, да компенсира финансово родителите, за чиито деца няма места в общинските детски ясли, по аналогия на приетото от Народното събрание решение за компенсации на родителите на неприетите деца в детска градина”, заяви Калоян Паргов.

Въпросът с оставката

В четвъртък Фандъкова бе попитана дали няма да подаде оставка заради провала с детските градини.

“Моята отговорност я нося всеки ден, защото всички родители ми пишат на мен. Мен ме боли за всяко едно семейство, чието дете не може да отиде на детска градина, защото аз съм майка и съм баба и много добре разбирам какво означава това за семейството”, коментира Фандъкова и призова всички да работят ефективно.

Столичният кмет се зарече, че занапред новите детски градини няма да се строят с обществени поръчки от районниге кметове, а затова щял да отговаря екипа на зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов.

Източник: Mediapool

Видео: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции