Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Фандъкова призна, че въздухът в София е бил замърсен три пъти над нормата
Фандъкова призна, че въздухът в София е бил замърсен три пъти над нормата
12-08-19
добавено
1455
прегледа

Въздухът в София е била замърсен три пъти над нормата в събота. Това написа във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 

Според нея основната причина за замърсяването е отоплението на дърва и въглища. Фандъкова призовава хората, които имат алтернатива, да преминат към нея.

 

"Призоваваме гражданите, които се отопляват на дърва и въглища и имат възможност, да използват друг начин на отопление. През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла, то се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва. Поради тази причина Столична община защити проекти за безплатната подмяна на печките на дърва и въглища на 20 хил. домакинства в София. Призоваваме всички граждани, които използват този начин на отопление, да подават заявление за участие. В момента Столична община монтира и коминни филтри на домакинства, които използват твърдо гориво за отопление в районите "Красна поляна" и "Слатина", пише Фандъкова.

 

За пореден ден София диша мръсен въздух, Фандъкова предлага "бял билет"

 

Кметът посочва още, че общината публикува данни за качеството на въздуха на air.sofia.bg. Кметството е започнало извънредни проверки за горене на отпадъци, твърди още тя. 

 

Въздухът е замърсен, но засега общината не е предприела мярката "зелен билет" (целодневно пътуване в градския транспорт с един билет за 1 лв.), макар че има такава възможност. Вместо това кметството призовава хората да сменят начина си на отопление и да слязат от колите. Преди дни Фандъкова лансира и идеята за "бял билет" - безплатно пътуване. Към момента такава възможност няма.