<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81981" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо завръща...

ФБР разследва дали жена, атакувала Капитолия, не е предала на Русия откраднат лаптоп от офиса на Пелоси

19 Януари 2021
0 1577

Властите в Пенсилвания арестуваха поддръжничка на Доналд Тръмп, която е заподозряна в кражба на лаптоп или харддиск от офиса на лидера на демократите в долната камара на американския парламент Нанси Пелоси. Според близък до 22-годишната Рей Джун Уилямс – тя имала намерение да предостави данните от компютъра на руското разузнаване, пише “Булевард България”.

Полицията я задържа заради незаконно влизане в сградата на Капитолия във Вашингтон на 6 януари. Властите я идентифицираха от снимки и видеа в социалните мрежи, а след това потвърдиха самоличността ѝ чрез разговори с нейни близки.

ФБР разследва дали жена, атакувала Капитолия, не е предала на Русия откраднат лаптоп от офиса на Пелоси

Шаманът с рогата поиска от Доналд Тръмп да го помилва за щурма на Капитолия

В наказателното дело, което е открито срещу Уилямс, ФБР се позовава на нейн бивш партньор, който е дал клетвена декларация и е разкрил как е станал косвен свидетел на това, че жената е излязла с лаптоп или харддиск от офиса на Пелоси.

В документите по делото обаче не е отбелязано, че има откраднат компютър. Няколко дни след щурма на Капитолия съветникът на Пелоси – Дрю Хамил, публикува в Twitter, че един от лаптопите, използван за показване на презентации, е бил откраднат от конферентната зала. ФБР отбелязва, че въпросът „се разследва“, пише CNN. Не е ясно дали двата инцидента са свързани помежду си, както и дали информацията на свидетеля е точна.

ФБР разследва дали жена, атакувала Капитолия, не е предала на Русия откраднат лаптоп от офиса на Пелоси

Той твърди, че е бивш „интимен партньор“ на Райли Джун Уилямс. Сам е потърсил ФБР и я е идентифицирал във видео от Капитолия, на което тя насочва поддръжници на Тръмп по стълбите към офиса на Нанси Пелоси.

Агентът твърди също, че е говорил с приятели на Уилямс, които му показали видео, на което 22-годишната жена взема лаптоп или харддиск от стаята на говорителя на Камарата на представителите. „Уилямс е опитала да изпрати устройството на приятел в Русия, който след това да го продаде на руското разузнаване“, твърди мъжът пред ФБР.

Според него – „трансферът на устройството към Русия е пропаднал по неясни причини и компютърът или все още е у нея, или вече е разбит”.

Бившата съпруга на един от нахлулите в Капитолия го разпозна и го издаде на ФБР (снимки)

По информация на CBS и CNN – 22-годишната жена се е предала на властите. Тя не е обвинена в кражба. Делото срещу нея е част от общо над 200, заведени срещу поддръжници на Тръмп, които участваха в протестите във Вашингтон.

Репортаж на ITV News няколко дни след атаката показа майката на Джун Уилямс, която живее в Харисбърг, Пенсилвания. Самата тя потвърди, че дъщеря ѝ е жената от видеата в Капитолия. Добави още, че Уилямс не е споделила с нея къде отива, напускайки дома им на 6 януари.

Източник: “Булевард България”

Заглавна снимка: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции