Фейсбук е глобен с над 500 хил. евро заради скандала с Кеймбридж Аналитика

October 30, 2019
39 865
Коментари: 0

Фейсбук ще плати над 500 хил. евро глоба заради скандала с изтичатено на лични данни на потребители, които бяха използвани от компанията Кеймбридж Аналитика, за да се повлияе върху изборите в САЩ и референдума за Брекзит. Компанията на Марк Зукърбърг се е съгласила на санкция от 500 хил. паунда, съобщава Гардиън.

 

Ето кой изобретява оръжието за психологически войни, донесло победа на Тръмп и Брекзит

 

Скандалът с Кеймбридж Аналитика избухна, след като стана ясно, че чрез различни приложения в социалните мрежи е събирана чувствителна лична информация за потребителите, както и за техни приятели. След това данните са използвани, за да се разработи профил на хората по различни критерии, сред които възраст и политически предпочитания, а впоследстиве потребителите са засипвани със съобщения с цел да се повлияе на вота им.

 

Как с помощта на Фейсбук и Гугъл милиардери и приятели на Тръмп повлияха на референдума за Брекзит

 

Глобата е наложена във Великобритания. Въпреки че се съгласява със санкцията, Фейсбук отказва да поеме отговорност за теча на данни. Освен това на компанията е позволено да задържи голямо количество фирмени документи, които биха могли да послужат за разследване на случая с Кеймбридж Аналитика. Според Гардиън, Фейсбук смята да проведе собствено разследване.

 

Личната информация на повече от 50 милиона потребители на „Фейсбук“ е използвана от фирми незаконно

 

Тъй като нарушенията на Кеймбридж Аналитика са извършени през 2015 г., преди приемането на европейския регламент GDPR, 500 хил. паунда е най-голямата глоба, която Фейсбук може да получи. С приемането на регламента санкциите бяха увеличени чувствително – до 4% от печалбата на фирмата.

 

 

Източник: Гардиън 

 

 

Коментари

Реакции

LIVE | Вторник | 18:00 ч.: Бойко Борисов и ген. Мутафчийски ще отговарят на вашите въпроси във FB страницата ни!