Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Ферма за модерно робство или бригада за бране на цветя?
Ферма за модерно робство или бригада за бране на цветя?
Нередности
02-12-18
добавено
7135
прегледа

Фермата в Корнуол, Великобритания, от която българи разказват, че едва са успели да избягат, се намира на 100 км от тази, разобличена в разследване на Би Би Си. 

 

 

По-голямата част от българите, които работят в подобни ферми, не се оплакват от самата работа, но са недоволни от битовите условия. Други пък са доволни от условията на живот.
 

Те обясниха, че някои хора там за първи път, недоволстват и говорят лъжи, но всъщност условията не са толкова лоши. Показаха и къде живеят. Коментираха, че не са тормозени и притеснявани от никого.
 

Недоволните пък разказаха, че спят в каравани, в които нямат душове. С дни нямат ток и стоят на студено. Казват, че ако имат пари, биха се махнали от там. За някои разходите за живот са прекалено големи.
 

По последни данни на в. "Гардиън", изнесени преди няколко дни, във Великобритания има недостиг на сезонни работници. 4300 места остават незаети и събирането на реколтата във всички сектори на земеделието е под въпрос. Смята се, че заради Брекзит се е създало впечатлението, че Великобритания е расистка държава и това е довело до отлива на сезонни работници, пише Дарик.
 

Започнала е процедура по отнемане на лиценза на фирмата-посредник, която е изпращала работници във фермите в Корнуол. Това съобщиха от Инспекцията по труда. Нарушенията, които са установили проверяващите, са, че фирмата не е имала договор с работодател във Великобритания. Не е предоставяла трудови договори на работниците преди заминаването им за чужбина.