<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77463" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Покачване в б...

Финландия постига тиха победа срещу коронавируса на фона на ръста в цяла Европа

07 Ноември 2020
0 760

На фона на растящия брой новозаразени и починали от Covid-19 в Европа скандинавската страна тихо и мирно задържа нивата на заболяване и смъртност ниски, предава Нова тв.

През последните две седмици Финландия регистрира 45,7 нови случая на 100 хиляди души население, което е най-ниската стойност в Европейския съюз по данни на Световната здравна организация. Страната е понастоящем единствената в Европейския съюз, в която броят на новите заразени е по-нисък в сравнение с предходните 15 дни.

Във Финландия няма ръст на случаите на коронавирус след отварянето на училищата

“Ситуацията изглеждаше тревожна, когато броят на заразените рязко се увеличи” в началото на октомври, казва главният епидемиолог Мика Салминен, “но е ясно, че вече преминахме пика”.

Финландия постига тиха победа срещу коронавируса на фона на ръста в цяла Европа
Снимка: Pixabay

Засенчена от съседна Швеция, която привлече вниманието на света със своята стратегия за справяне без карантина и ограничителни мерки, Финландия тихо и кротко успя да задържи броя на заразените пет пъти по-нисък от средното за Европейския съюз, а броят на смъртните случаи в страната е един от най-ниските в Европа.

Здравните власти обясняват ситуацията с бързите действия на правителството, което въведе частична карантина през март и забрани влизането и излизането от столицата.

Финландия постига тиха победа срещу коронавируса на фона на ръста в цяла Европа
Снимка: Unsplash/Tapio Haaja

Във Финландия, в която властите се ползват с високо доверие, хората като цяло спазват правилата. Според проучване на Европейския парламент от края на октомври близо една четвърт от жителите даже смятат, че карантината е подобрила живота им, което превръща Финландия в най-позитивната страна в Европа по отношение на ограниченията във връзка със здравната ситуация.

Ентусиазмът на финландците се обяснява най-вече с лесния достъп до дистанционна работа в едно силно цифровизирано общество.

Финландия вече има правителство, ръководено от пет жени и най-младия премиер в света

Макар финландската икономика да се сви с 6,4 процента през второто тримесечие, което е стойност, два пъти по-ниска от средното за Европа, ударът за ресторантьорите бе “унищожителен”, твърди Маккормък. Той самият е бил принуден да уволни няколко души.

Ресторантите сега са длъжни да не запълват повече от 50 процента от капацитета си в помещенията на закрито, а работното време е намалено. За сметка на това обаче няма никакви ограничения за помещенията на открито, а поставените стъклени прегради на терасата “дадоха възможност отново да наемем хора”.

Източник: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции