<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88571" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тръмп старти...

ФИФА и УЕФА поискаха обяснение за оттеглената оставка на Боби Михайлов (писмо)

05 Май 2021
0 1522

От централите на FIFA и UEFA са изпратили писмо до БФС с искане за обяснение на действията от миналата седмица, когато Борислав Михайлов оттегли оставката си и се завърна на поста президент на централата, предаде bTV.

Боби Михайлов изненадващо оттегли оставката си и се връща като шеф на БФС (видео)

Писмото е адресирано до изпълнителния директор на БФС Борислав Попов и е получено във вторник (4 май). То бе разпространено в социалните мрежи от специалиста по спортно право Георги Градев.

ФИФА и УЕФА поискаха обяснение за оттеглената оставка на Боби Михайлов (писмо)

“Ситуацията в БФС Уважаеми г-н Попов, Пишем ви в светлината на последните новини, които съобщават, че г-н Борислав Михайлов е оттеглил оставката си като президент на БФС, която той подаде през октомври 2019 година, и след одобрение на Изпълнителния комитет отново зае позицията на президент на БФС.

В този контекст се позоваваме на Вашето писмо от 5 ноември 2019 година, чрез което информирате ФИФА, че “На заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз, проведено на 18 октомври 2019 г., президентът на БФС Борислав Михайлов, избран на 16 февруари 2018 г., подаде оставка от длъжността си”, че “Не е настоявано за тази оставка или не е поискана от клубовете-членове на БФС или Изпълнителния комитет като колективен орган” и че “Съгласно чл. 47, ал. 2 от Устава (ите) на БФС, Изпълнителният комитет избра г-н Михаил Касабов, вицепрезидент, да упражнява правомощията на президент на БФС до провеждането на конгрес на федерацията”. Тази позиция беше потвърдена в писмо до УЕФА от 10 декември 2020 година.

Освен това отбелязваме, че преди предполагаемото оттегляне на оставката на г-н Борислав Михайлов, БФС обяви, че ще проведе извънреден конгрес на 25 юни 2021 г., в София, за да бъде избран президент на БФС в съответствие с гореспоменатия чл. 47, ал. 2 от Устава на БФС, който установява, че “В случай на оставка […] правомощията на президента се упражняват от първия вицепрезидент, ако първият вицепрезидент не е способен или той откаже, тогава от друг заместник-председател, назначен от Изпълнителния комитет до провеждането на нов конгрес.”

В светлината на тези обстоятелства, любезно Ви молим да ни предоставите вашата подробна позиция по въпроса при първа възможност. По-специално, ние Ви молим да уточните въз основа на кои разпоредби на Устава на БФС и/ или съответното национално законодателство Изпълнителният комитет твърди, че е решил да одобри оттеглената оставка на г-н Борислав Михайлов и да го възстанови за президент на БФС.”, пише в писмото.

ФИФА и УЕФА поискаха обяснение за оттеглената оставка на Боби Михайлов (писмо)

След 558 дни в оставка, Борислав Михайлов се появи на Изпълкома на Българския футболен съюз миналата сряда и заяви, че оттегля решението си и ще продължи да бъде президент до избора на нов такъв на редовния конгрес през февруари 2022 г. Видео от пресконференцията на бившия/настоящ президент можете да си припомните по-горе.

Михайлов подаде оставка непосредствено след скандала с расистките подвиквания на мача България – Англия и след като репортер на bTV го засне как си тръгва от стадиона с джип, паркиран на пистата. Кадрите можете да си припомните тук:

Боби Михайлов се изнизва тайно от стадиона след позора с Косово (видео)

ФИФА и УЕФА поискаха обяснение за оттеглената оставка на Боби Михайлов (писмо)

В края на 2019 г. министър-председателят Бойко Борисов и министърът на младежта и спорта Красен Кралев заявиха, че оттеглят доверието си от футболния съюз, докато Михайлов е начело.

ФИФА и УЕФА поискаха обяснение за оттеглената оставка на Боби Михайлов (писмо)
Михаил Касабов

На негово място временно застана Михаил Касабов, а ден преди бившият вратар на националния отбор да оттегли оставката си, Димитър Бербатов се кандидатира за президент на БФС.

Нашият пространен коментар по темата за поредните абсурди в управлението на родния футбол можете да си припомните тук:

Случаят “Боби Михайлов”: Исках да подам оставка, но нямах желание (Коментарът на “Господарите”)

Източник: bTV

Снимки: БулФото

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции