Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Фонтанът на "Славейков" ще заработи пак, 14 години след смъртта на 34-годишен мъж в него
Фонтанът на "Славейков" ще заработи пак, 14 години след смъртта на 34-годишен мъж в него
04-24-19
добавено
1908
прегледа

Фонтанът на столичния площад "Славейков" ще бъде пуснат 14 години, след като от токов удар в него загина 34-годишният Веселин Маринов, съобщава Dir.bg. Оттогава съоръжението стои сухо и покрито с метален купол.

 

 

Инцидентът с Веселин стана на 3 май 2005 г., около 23 ч., когато младият мъж потопил ръцете си във фонтана. Впоследствие бе изяснено, че причината за смъртта му е изгнилата изолация на проводниците, захранващи с електричество изхвърлящата вода помпа и осветлението на дъното на фонтана.

 

Делото се разглежда от Върховния касационен съд четири пъти, като при три от тях съдът го връща на предходната инстанция. Подсъдими за смъртта на мъжа бяха Васил Каменов, изпълнителен директор на пазари "Теменуга", стопанисвали площада, бившият управител на "Общински пазари" Георги Зенгинов и директорът на фирма "Крам комплекс" Симеон Кралев.

 

В крайна сметка през 2011 г. ВКС призна за виновен и осъди на 1000 лева глоба Васил Каменов, а останалите двама бяха оправдани на всички инстанции.

 

Тази сутрин кметът на София Йорданка Фандъкова инспектира фонтана, който отново е напълнен с вода и текат тестове преди да бъде пуснат. От Столична община заявиха, че се правят проби и съоръжениетот най-вероятно скоро ще заработи. От там обясниха още, че фонтанът е бил напълно демонтиран от площада и след неговия ремонт той отново се е завърнал там обновен.

 

Фонтанът е част от реконструкцията на площад "Славейков".

 

Източник: Dir.bg