<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42506" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Първият ден о...

"Форд" представи новия си електрически SUV – Мустанг (видео и снимки)

19 Ноември 2019
0 682

Ford направи своето влизане в новия свят на електрическите превозни средства. Производителят представи Mustang Mach-E SUV в неделя вечер след месеци на дразнещи изображения, 11 милиарда долара инвестиции в електрическите автомобили и изтичане на детайли в последния момент, което развали изненадата за повечето от тях но със сигурност не за всички.

 

 

""

 

 

За разлика от голяма част от конкурентите като Audi, Mercedes-Benz или Jaguar, Mustang Mach-E ще се предлага в редица варианти и тапицерии до почти главозамайваща степен. Ford ще продава най-различни версии на петместния SUV, който може да измине около 400 км с пълна батерия, а също и такива, които изминават над 500 км.

 

Повечето версии ще излязат в края на 2020 г., а останалите – през пролетта на 2021 година.

 

Нито един от вариантите не е точно евтин, тъй като най-достъпният започва от 43 895 долара, което е с няколко хиляди долара повече от текущата средна продажна цена на автомобил в САЩ.

 

За хората, които могат да си го позволят, има много неща, за които да бъдат развълнувани. 

 

 

""

 

 

Нека започнем с базовата версия от 43 895 долара на Mustang Mach-E, която Ford нарече „Select“.

 

Select Mustang Mach-E ще се предлага както със задно предаване така и 4×4, но чак през 2021 година. Двете версии ще използват една и съща батерия от 75.7 kWh със „стандартен обхват“, които Ford е проектирала за новия си EV.

 

Версията със задно предаване ще има обхват от около 350 километра и около 255 конски сили, с възможност за ускоряване от 0 до 100 км/ч за около седем секунди.  4х4 версията ще бъде с около секунда по-бърза, но за сметка на издържливостта – с приблизително 300 километра пробег с пълна батерия.

 

Следващото ниво е „Premium” Mustang Mach-E, който започва от 50 600 долара и ще бъде достъпен в края на 2020 г. Клиентите ще могат да закупят Premium Mustang Mach-E със стандартния пакет батерии или да платят малко повече за батерии с мощност от 98.8 kWh. "Premium" версията може да бъде избрана със задно или 4х4 задвижване, което означава, че ще има четири възможни опции за пробег – 337 км за стандартен обхват с 4х4, 370 км за стандартен обхват със задно предаване, 434 км за 4х4 с по-мощните батерии и 482 км със задно предаване.

 

Най-забележителната версия обаче е Mustang Mach-E GT. Тя ще бъде само във вариант 4х4 и започва от цена 65 000 долара, като ще се предлага със специално GT оборудване и метално изглеждаща предна решетка. GT версията ще може да измине само около 400 км с пълен заряд, но това е така, защото е настроен за производителност.

 

Всъщност, докато другите 4х4 версии на Mustang Mach-E ще са снабдени с  различни двигатели за задните (210 kWh) и предните (50kWh) оси, GT ще използва по-големи електродвигатели и на двете, което дава на тази версия 459 конски сили и ѝ позволява  да достигне от 0 до 100 км/ч за малко под четири секунди.

 

Ако това все още не ви е достатъчно, пакетът "GT Performance" ще направи така, че ускорението до 100 км/ч да се случва само за три секунди.

 

Има и много други възможности за избор, в зависимост от това кой вариант търсят клиентите. Някои могат да бъдат избрани с панорамен стъклен покрив или B&O Play озвучителна система и други екстри.

 

След като бъдещите купувачи си изберат един от тези тези варианти, те ще изпитат доста сходно изживяване с Mustang Mach-E, що се отнася до останалите характеристики на новите SUV.

 

Интериорът е широк, като има огромно място за съхранение не само отзад, но и отпред, където обикновено седи двигателят с вътрешно горене.

 

 

""

 

 

Предният багажник има функцията да действа като "хладилна чанта" и по тази причина производителят е добавил малка тапа за източване в долната част, която също както и самото пространство, не е тапицирана с никакъв вид плат.

 

 

""

 

Точно над волана на автомобила има и малък, лъскав черен  дисплей, който ще съдържа всички функции за системата за наблюдение на водача. Всички версии на новия SUV ще се предлагат с второто поколение на усъвършенстваната система за подпомагане на водача  – CoPilot 360.

 

Ford твърди, че в крайна сметка иска да позволи автономното движение на автомобила по магистралите, но въпреки това не е напълно ясно кога точно системата за наблюдение на водачите ще бъде използвана.

 

Зад волана е 10.2-инчовият дигитален километраж, който показва цялата необходима информация за шофирането. Този дисплей също ще променя начина, по който изглежда, в зависимост от трите режима на шофиране, които водачите избират.

 

В режим „тих“, който е най-малко агресивен, този дисплей ще използва минималистична графика. В средния режим "ангажиран" се появява повече информация, а в най-динамичния режим, наречен „необуздан“, лентова графика, разположена около скоростомера, ще се движи в посока на гравитационните сили, действащи върху автомобила и водача.

 

В централната част на интериора на Mustang Mach-E има 15,5-инчов вертикален сензорен дисплей, който е монтиран към и стърчащ от центъра на таблото. Подобно на много други насочени към бъдещето електрически автомобили, които правят своя дебют пазара, Mach-E има само едно голямо физическо копче за настройка на звука в долната част на дисплея. Ford отбелязва, че това копче може контекстуално да се адаптира и за контролиране на други неща в потребителския интерфейс, въпреки че не уточнява какви са те.

 

 

""

 

 

Компанията е категорична, че новата, четвърта версия на нейната информационно-развлекателна система Sync е проектирана за големи екрани като този и че тя поставя специален акцент върху това да се гарантира, че най-често достъпните настройки и функции ще бъдат само с едно докосване, въпреки че ще мине известно време, преди някой да може да я тества.

 

От Ford също така казват, че системата ще бъде по-динамична и адаптивна, отколкото в предишните версии. Софтуерът на системата ще се предлага и с функция за планиране на маршрута, която ще може да ви показва къде да зареждате колата и колко време ще ви отнеме.

 

Sync 4 означава, че Mustang Mach-E ще поддържа безжични Apple CarPlay системи и Android Auto системи, което е чудесно, защото има и подложка за безжично зареждане на смартфон точно под дисплея.

 

 

""

 

 

За хората, които искат или трябва да заредят устройствата си посредством кабел, има и USB-A и USB-C портове точно зад безжичната подложка за зареждане, а същият набор от портове може да се намери и в задната част на централната конзола, предназначена за пътниците на задната седалка.

 

Екранът вътре несъмнено ще бъде сравняван с Tesla, тъй като той смесва изскачащия дизайн на екрана на Model 3 с ориентацията на портрета, популярна от Model S и Model X.

 

Mustang Mach-E няма традиционни дръжки на вратите. Вместо това шофьорите и пътниците ще трябва да натискат осветени бутони вместо дръжки, за да отворят вратите.

 

 

""

 

 

Дебатът относно избора на Ford да нарече този SUV "Mustang" със сигурност ще се бъде разрешен сега, когато моделът вече бе показан. Дизайнерите безспорно са включили чертите на иконичния "Mustang", като фаровете и задни светлини с три лнии, дългия капак и детайлите в каросерията.

 

 

""

 

 

""

 

 

Освен това, дори и най-евтините версии няма да спестяват от производителността и ще се възползват максимално от моменталния въртящ момент, който батериите осигуряват.

 

Докато огромна част от електрическите автомобили са известни с това, че са тихи, Ford казва, че работи усилено, за да даде на Mustang Mach-E негов уникален звук.

 

След като е включила всичко от батмобилите на Батман, превозните средства във филма Блейд Рънър, до шумовете от автомобилите на всички отбори във изцяло електрическите състезателни серии от Формула E, компанията твърди, че е създала цели 30 уникални звукови профила за Mustang Mach-Е.

 

Шумът от двигателя ще може да бъде изключен и той също ще бъде със силата на звука в зависимост от това в кой режим на шофиране се намирате. Водачите обаче няма да могат да деактивират шума, който ще се издава отвън, с цел безопасност на пешеходците – нещо, което сега вече се изисква в САЩ и Европа.

 

Подобно на много други утвърдени автомобилни производители, Ford също се е занимавала с електрически превозни средства в миналото, но усилията ѝ никога не са били много сериозни.

 

Mustang Mach-E е първият легитимен опит на компанията да проектира, произвежда и най-важното – да популяризира и продава електрически автомобили.

 

Фактът, че Ford е поставила репутацията на "Mustang" на риск, за да гарантира, че ще успее в новото си начинание, трябва да направи още по-очевидно колко точно компанията вярва в новия си електрически автомобил.

 

 

Източник: The Verge

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции