<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87542" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Скандал в пар...

Франция криминализира секса с деца под 15 години и го приема за изнасилване

16 Април 2021
0 2258

Френският парламент гласува в четвъртък законодателни промени, с които криминализира сексуалните отношения с деца на възраст под 15 години като изнасилване и се наказват с до 20 години затвор, съобщи Дневник, цитирайки Reuters.

По този начин Франция доближава разпоредбите на наказателния си кодекс с тези на останалите западни страни.

Франция криминализира секса с деца под 15 години и го приема за изнасилване

Досега френските прокурори изискваха доказателство за недоброволност, за да повдигнат обвинение в изнасилване.

“Това е исторически закон за нашите деца и за нашето общество”, заяви в парламента министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети. “Никой пълнолетен насилник няма да може да претендира за взаимно съгласие с непълнолетно лице под 15-годишна възраст.”

Законът е бил приет единодушно на последното си четене, съобщи в “Туитър” френският парламент.

Опасения от страна на депутати, че разпоредбата може да криминализира и доброволния секс между непълнолетен и само няколко години по-възрастно лице, доведе до включването на допълнителна клауза. Т. нар. “Ромео и Жулиета” клауза позволява сексуални отношения между непълнолетен и лице, което е до 5 години по-възрастно от него. Тя обаче няма да се отнася до случаите на сексуално насилие.

Франция криминализира секса с деца под 15 години и го приема за изнасилване

Промените също така обявяват за изнасилване кръвосмешението с непълнолетно лице под 18 години.

Във Франция, която отдавна се наслаждава на образа си на страна на съблазняването и романса, сексуалният тормоз над жени и деца от години минаваше незабелязан или прикриван във високите ешелони на властта и сред известните личности. През последните години обаче страната преосмисли много неща.
Движението МеТоо се оказа повратна точка за Франция. За това допринесе през 2020 г. и публичното заклеймяване на френски писател, писал открито за своята педофилия.

Франция криминализира секса с деца под 15 години и го приема за изнасилване

Франция вече затегна законодателството си по отношение на сексуалните престъпления през 2018 г., като криминализира сексуалния тормоз по улиците. От тогава подсвиркващите след жените и агресивно похотливите индивиди са изправени пред заплахата от глоби, налагани на място. 

Източник: Дневник

Снимки: Unsplash

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции