<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76836" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Страните от Е...

Франция пие, пазарува и пътува като за последно преди затварянето в петък в полунощ (видео)

30 Октомври 2020
0 6985

65-милионна Франция влиза в режим на затваряне от полунощ в петък до 1 декември и това предизвика огромни задръствания в столицата Париж и целия регион Ил дьо Франс, пише BBC.

В четвъртък вечерта бяха отбелязана рекордни 700-километрови колони от автомобили на придвижващи се от и за столицата на Франция.

Влизащите тази нощ строги мерки накараха тълпи от хора да излязат на открито като за последно. Тълпи се образуваха пред магазини, фризьорски салони и дори книжарници. Запасяването със стоки от първа необходимост отново е на дневен ред за много хора, които не знаят кога ще могат да излязат отново. На левия бряг на Сена се забелязваха пълни тераси на кафенетата предимно с млади хора, възползващи се от последния си шанс да изпият легално по питие с приятелите си.

Макрон обяви национална карантина във Франция от 30 октомври (видео)

Новите мерки са обявени като по-леки спрямо 55-дневния локдаун от пролетта на тази година, но ще спрат активния живот в цяла Франция. Забраняват се пътуванията в страната, както и гостуванията на семейства и приятели.

Баровете, ресторантите, бръснарниците и салоните за красота затварят врати от днес, защото според френските власти това е единственият начин за спиране на новата вълна от коронавирус. Въпреки това гранците на страната ще останат отворени.

Премиерът на Франция Жан Кастекс

На пресконференция в четвъртък вечерта френският премиер Жан Кастекс заяви, че хората ще могат да излизат навън само за един час упражнения на ден и не по-далеч от един километър от домовете си.

Училищата и детските градини няма да спират да работят, но всички деца от 6-годишна възраст нагоре са задължени да носят маска, обяви на пресконференцията си премиерът на Франция.

Президентът Еманюел Макрон обяви, че е много вероятно “втората вълна” от коронавируса да бъде по-тежка и смъртоносна, макар че мерките сега са по-леки от тези при първата през пролетта.

Обявиха извънредно положение в Испания до 9 май заради Covid-19

Карантината е обявена до 1 декември, но остава отворена възможността за удъжаване на срока, ако епидемичната обстановка не се подобри.

Източник: BBC, France24

Видео: France24

Снимка на корицата: Unsplash/Soroush Karimi

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции