<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85791" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Голям брой но...

Френският вариант на Covid-19 успява да избегне PCR тестовете

20 Март 2021
0 877

Един от новите варианти на коронавируса, причинил смъртта на поне 8 души във Франция, се оказва почти неоткриваем за стандартните тестове за диагностициране на Covid-19, предава bTV.

Световната здравна организация го определи като “вариант за проучване”. Оказва се, че тестовете, които разчитат на взимане на проба през носа, не регистрират този вариант.

Пациентите във Франция са били с отрицателни PCR тестове, но с типични симптоми за коронавирус. Спешно са им били направени допълнителни кръвни тестове и проби от дихателните органи. Едва тогава е открит новият вариант.

Той вероятно е първият, който убягва на чувствителността на най-използваните досега тестове в света.

„Този вариант е почти неоткриваем с тестове. Нашата агенция заедно със здравната каса започва безпрецедентно проследяване на контактните случаи. Това е изследване без да имаме положителни резултати от тестове“, заяви Стефан Мюлие, директор на Агенцията по здравеопазване в Бретан.

За момента не е известно дали откритият във Франция вариант е по-заразен или по-опасен от досега познатите мутации. Няма информация и дали той е податлив на ваксините или на антитела от вече преболедуван Covid-19.

Според специалисти, ако класическите тестове изпускат да регистрират новия вариант, то той вероятно много бързо слиза към дробовете и се развива едва когато вече е достигнал бронхите.

Само след няколко часа над 20 милиона французи от района на Париж и южна Франция влизат в трета строга карантина за поне 4 седмици. Всяко излизане от утре трябва да е оправдано със специална декларация.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции