<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91697" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъжът, ударил...

Френски съд глоби ИКЕА с 1 млн. евро заради шпиониране на служители

16 Юни 2021
0 344

Френски съд призна шведския гигант ИКЕА за виновен за създаването на сложна система за незаконно шпиониране на стотици служители и кандидати за работа от 2009 до 2012 г., предава bTV.

ИКЕА ще трябва да плати глоба в размер на 1 млн. евро, а на един от бившите ѝ изпълнителни директори във Франция е наложена двегодишна условна присъда и глоба от 50 000 евро.

Установено е, че френският филиал на компанията е използвал частни детективи и полицейски служители, за да събира лични данни за персонала и проверка на кандидатите за работа.

Доказателствата излязоха наяве през 2012 г. Тогава френският синдикат „Форс увриер“ подава сигнал за организирана система за следене на служители и клиенти на компанията. Информацията бързо се разпространява в медиите и ИКЕА се озовава в центъра на обществен скандал. След разкритията компанията уволни четирима високопоставени служители.

Френски съд глоби ИКЕА с 1 млн. евро заради шпиониране на служители

Незаконното наблюдение е обхванало около 400 души, заяви държавният прокурор Памела Табардел.

15 души са изправени пред съда. Те са бивши управители, изпълнителни директори и полицейски служители. Обвиненията срещу тях са различни – нарушаване на служебна тайна и незаконно събиране на информация от личен характер, която може да навреди. Някои от тях могат да получат 10-годишни присъди.

Според разследващите в основата на системата предполагаемо стои Жан-Франсоа Пари, бившият директор на ИКЕА във Франция по управление на риска. Той редовно е изпращал списъци с имена на частни детективи, като според съдебни сметки им е плащал около 600 000 евро годишно за дейността.

„Каквото и да постанови съдът, компанията вече е наказана много строго по отношение на репутацията си“, заяви адвокатът на ИКЕА.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции