Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Футбол за предизборна употреба
Футбол за предизборна употреба
gospodari.com
09-02-19
добавено
1117
прегледа

Наближат ли избори, политиците изведнъж стават много загрижени за проблемите на българския футбол. Сякаш те не съществуват през останалото време от мандата им. Предстоящата предизборна кампания не прави изключение от тази традиция.

 

"Дали футболът отново не стана удобен предизборен коз, този път преди местния вот? На това приличат помпозните прояви на щедрост от властимащите през седмицата", пише в коментар по повод щедрите обещания на политиците в. "Сега".

 

Изданието припомня, че досега столичният кмет Йорданка Фандъкова бе много предпазлива по темата за стадиона "Българска армия", но след като обяви кандидатурата си за четвърти мандат, изведнъж промени тона си.

 

"Иначе как да си обясним например изявата на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която изведнъж изостави всякаква предпазливост относно стадион "Българска армия". Както през юни бе твърда, че няма да допусне строителство на ново съоръжение в Борисовата градина, така в началото на седмицата каза, че "няма никаква пречка да се реновира или изгради (...) в рамките на съществуващите граници за момента".

 

Топката, удобно вдигнатата заради негодуващите по обществени обсъждания и в социалните мрежи фенове на "ЦСКА-София", бе отиграна от клубния шеф Гриша Ганчев и той поиска от спортното министерство да му се прекрати договорът за наем (40 000 лв. месечно) и да се направи дългосрочна концесия, за да може да се строи. Всичко това придружено с патетични обръщения от ръководството към фенската маса на преместения от Ловеч в София отбор.

 

Само дето всички - от Фандъкова през министерството до Гриша Ганчев, премълчават два факта. Първо, че строителство не може да има без одобрен ПУП на Борисовата градина, който все още е в период на обществено обсъждане, чийто край не се вижда. Не може да се строи и без спазване на чл. 43 от ЗУТ, според който при реконструкции местата за паркиране трябва да бъдат в границите на имота. А "Българска армия" няма къде да побере 3000 паркоместа в сегашните си граници. И второ - концесионен договор на "ЦСКА-София" с ММС не може да се сключи директно от днес за утре, а трябва да се премине през продължителна процедура по обявяване на търг за концесия", пише в. "Сега".
 
Вестникът припомня, че същата тактика използва и премиерът Бойко Борисов при предизборните си обиколки, които редовно се предават на живо във фейсбук.
 

"Пък и Фандъкова има светъл пример за подобни маневри в лицето на министър-председателя Бойко Борисов. А той ги умее тези работи. В сряда например се появи на церемонията по подновяването на строежа на стадион "Христо Ботев" в Пловдив, за който държавата и правителството му нямат никакъв принос.

 

Строежът бе замразен през 2014 г. след оттеглянето на тогавашния собственик на "Ботев" (Пд) Цветан Василев и фалита на КТБ. Дълго време стадионът буренясваше, а общината се готвеше дори да развали договора за концесия. Докато бизнесменът Георги Самуилов не стана мажоритарен собственик на "Ботев" и не изяви в началото на 2018 г. готовност да завърши работата. Тогава изведнъж се оказа, че има възможност държавата да помогне с нисколихвен кредит. След серия уж ползотворни разговори и съдействие от чиновниците обаче Самуилов се отказа от този вариант и реши сам да финансира строежа.

 

На церемонията по подновяване на работите той призна, че това ще струва около 25 млн. лв. А Борисов подметна, но да се чуе от всички: "Действайте и накрая ще помогнем и на вас, и на "Локомотив". Кранът не трябва да стои, без да работи". Разбира се, липсват подробности в какво ще се изрази подобна помощ, но това обещание определено погали ушите на струпалите се фенове на "Ботев" - еуфорията им бе голяма", пише изданието.

 

Целият коментар на в. Сега