<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98642" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Китай забран...

Хакери атакуваха НСИ при старта на националното преброяване

07 Септември 2021
0 357

Хакери са атакували системата за преброяване на Националния статистически институт. Това сподели зам.-председателят на института Диана Янчева. IP адресите на нарушителите вече са установени, а атаката е засечена още при първата степен на защита.

Хакер разказа какви са най-страшните гледки, на които се е натъквал в “тъмната мрежа” (видео)

Хакери атакуваха НСИ при старта на националното преброяване

НСИ работи по преодоляването на атаката, но това щяло да доведе до ограничаване на част от ресурсите.

Относно преброяването Янчева заяви:

“Засега имаме 56 грешни имейл адреса. Другото, което често се греши, е, че се попълва датата, на която изтича документът за самоличност, а не на която е издадена. До 6 часа са обработени над 62 000 заявки, а от 2 часа има страхотен наплив – над 200 000 потребители. Системата работи по-бавно, това ще се преодолее, като се включат всички ресурси.”

Хакери атакуваха НСИ при старта на националното преброяване
Диана Янчева, НСИ

От НСИ очакват още атаки, които не приемат обаче за злонамерени, а като начин за изява на някого.

В 0.00 ч. на 7 септември започва 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд. До 17 септември всеки човек, живеещ на територията на страната, ще може да преброи себе си и семейството си, като попълни онлайн преброителната карта. От 18 септември до 3 октомври преброители ще посещават домовете и ще преброят само тези, които не са го направили сами през интернет.

Най-голямото статистическо изследване се провежда веднъж на 10 години. През 2021 г. преброяване се прави във всички държави – членки на Европейския съюз. Данните от преброяването се използват в процеса на вземане на решения и при разпределяне на финансиране в различни области като образование, здравеопазване, социална защита и други. Те са в основата на разработването на национални и регионални политики, което превръща преброяването в общонационална задача.

Източник: НСИ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции