Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Хакери източиха личните данни на милиони българи и нарекоха правителството бавноразвиващо се
Хакери източиха личните данни на милиони българи и нарекоха правителството бавноразвиващо се
gospodari.com
07-15-19
добавено
26418
прегледа

Анонимни хакери разпратиха през руски мейл сървъри (на "Яндекс") в понеделник до българските медии масив от 57 папки, съдържащи хиляди файлове, за които твърдят, че са от сървърите на Министерството на финансите, вероятно - на Националната агенция за приходите.

 

"Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно", пишат хакерите, които твърдят, че разбитите бази данни засягат информация за над 5 милиона български и чужди граждани, както и компании.

 

Имейлът завършва с цитат на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, както и с призив за освобождаването му.

 

Хакерите твърдят още, че до момента са разпространили само 57 от над 110 компроментирани конфиденциални бази данни от "ключови български администрации". Целият теч бил около 21 GB данни, като публикуваната част е малко под 11 GB.

 

Хакерите призовават журналистите да правят свои разследвания. Числовите данни съдържат основно имена, ЕГН-а и в определени папки – доходи и осигурителни вноски. Някои от тях са стари, отпреди повече от 10 години, докато други са по-актуални. Има и файл с IP адреси, от които са достъпвани сайтове за хазартни залагания. На пръв прочит е трудно да се правят анализи и разкрития въз основа на данните, като проблемът се свежда до самия пробив в публичните информационни системи и изнасянето на лични данни (например ЕГН).

 

В изтеклите данни има информация от агенцията по заетостта, здравната каса, както и за актове за установяване на административни нарушения - например такива за нарушаване на правилата по пътищата. Във файловете има милиони ЕГН-та, записани в информационните системи на различни институции. Появяват се дори личните данни на финансовия министър Владислав Горанов. 

 

Досега няма потвърждение, че действително става дума за пробив в сървърите на Националната агенция за приходите или други български институции. Приходната агенция и ДАНС правят проверка по случая.

 

"НАП и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за потенциална уязвимост на компютърната система на Националната агенция за приходите. По рано днес по електронната поща на определени медии е изпратена връзка за изтегляне на файлове, за които се твърди, че принадлежат на Министерството на финансите на България. В момента се извършва проверка дали данните са реални", казаха от приходната агенция. Оттам допълниха, че допълнителна информация ще бъде предоставена по-късно.

 

Източник: Mediapool