Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Хакери могат да ви наблюдават през смарт телевизора ви, предупредиха от ФБР
Хакери могат да ви наблюдават през смарт телевизора ви, предупредиха от ФБР
Техно и ауто
12-02-19
добавено
2794
прегледа

Вие гледате телевизора и той гледа вас. Може ли това да се случи? Напълно възможно е, предупреждават експерти от ФБР, съобщава DailyMail. Заради технологиите, вградени в новите смарт телевизори, те са податливи на хакерски атаки.

 

Ако телевизорът е свързан с интернет, хакери лесно биха могли да проникнат в дома ви и да виждат всичко, което се случва чрез камерата на приемника. Лесно се прониква и в телевизори, които не са защитени с парола. Оттам достъпът до рутера в едно жилище е безпроблемен, а чрез него - до смартфона и компютъра на собственика.

 

"Хакнат" телевизор няма да предостави само картина, но и звук, заради вградените в него микрофони. Така възможността за пълно наблюдение става напълно реална.

 

За да се справят с подобна опаност, потребителите трябва добре да се запознаят с настройките на телевизора си, обясняват експертите. Да се ползват фабричните или да се разчита само на конвенционални методи като лепенка върху камерата не е достатъчно.

 

Ето и няколко съвета за по-безопасно ползване на модерни телевизори:

 

Запознайте се подробно с настройките на приемника си. Направете елементарно проучване в гугъл, като изпишете модела на телевизора, както и думите "камера", "микрофон" и "защита".

 

Не разчитайте на фабричните настройки. Сложете парола и се научете как да изключвате микрофона, камерата, както и функцията за събиране на потребителски данни от устройството. Ако няма такава опция, отново помислете дали искате точно този модел телевизор.

 

Ако няма как да изключите камерата, и парче лепенка върши работа донякъде.

 

Проверете кога и как производителят обновява приложенията на телевизора ви.

 

Проверете политиката по защита на данните на производителя, как се събира информацията и за какво се позлва.

 

 

Източник: DalyMail