<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79925" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руската вакс...

Хакери, свързани с Русия, са проникнали в сървърите на правителствени агенции в САЩ

14 Декември 2020
0 267

Хакери, за които се смята, че са свързани с Русия, са наблюдавали вътрешния имейл трафик на министерството на финансите на САЩ и на американска агенция, отговаряща за политиката в сферата на интернет и телекомуникациите. Опасенията сред американските институции са свързани с това, че пробивът може да е бил и по-сериозен, съобщава Свободна Европа, цитирайки Reuters.

Резултатите от атаката са провокирали провежаднето на спешна среща на Националния съвет за сигурност към Белия дом в събота, са съобщили източници на агенцията.

Публичната информация по случая е все още е оскъдна, но Министерството на търговията вече потвърди, че има пробив в една от агенциите, за които отговаря. По случая работят Агенциите по кибер сигурност и отбранителна инфраструктура, както и ФБР.

Говорителят на Съвета по национална сигурност Джон Уайлът заяви, че “са взети всички необходими стъпки за идентифицирането и отстраняването на всички потенциални проблеми”.

В своя публикация във Фейсбук руското Министерство на външните работи описа обвиненията като пореден, безпочвен опит на американските медии да обвинят Русия за атаките срещу американски агенции.

Как управлението на Джо Байдън ще се отрази на България

Източниците на Ройтерс коментират, че пробивът ще представлява сериозно предизвикателство за администрацията на бъдещия президент Джо Байдън. Според тях става въпрос за по-сериозен проблем от пробива в защитата на една агенция. Те определят случая като “мащабна кампания за кибер шпионаж срещу правителството на САЩ и неговите интереси”.

Разследването на случая вероятно ще продължи най-малко за няколко месеца.

Източник: Свободна Европа

Снимка на корицата: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции