<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86757" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: При над 30% обр...

Хаос след изборния ден: 90% от протоколите са с грешки, припаднали членове на комисии и заплахи за палене на бюлетини (видео)

05 Април 2021
0 3502

Представители на секционни избирателни комисии чакат с часове за предаване на протоколите от изборите за отчитане на районните избирателни комисии (РИК), случаи на припаднали членове и мудно обработване на изборните книжа с резултатите бележат следизборния ден, пише КлубZ. Наблюдават се и масови грешки в попълването на протоколите.

Такава – съвсем очаквано – е картинката от през нощта след изборите, която продължава и тази сутрин. Под 40% са обработените досега изборни протоколи. В Пловдив председател на секционна комисия е заявил пред NOVA, че вече има настроения за бунт, изсипване на бюлетините от чувалите и запалването им. Още преди вота и от РИК, и от ЦИК, и от “Информационно обслужване” предупредиха, че се очакват забавяния заради дългите протоколи, които освен това са сложни, както и заради големия брой кандидати и оттам – повечето в сравнение с предишни избори числа от преброяването на бюлетините, които трябва да бъдат нанесени и проверени.

Напрежение в зала “Арена Армеец” в столицата – по данни към 6 ч. сутринта са били обработени едва 1/3 от протоколите. Късно снощи имаше и суматоха покрай опит на Мая Манолова да влезе на място – след сигнали, че представители на коалицията – наблюдатели и застъпници, не са били допуснати да следят преброяването на гласовете на база протоколите. 

Машина падна на земята, докато жена се опитваше да гласува (снимки)

„Над 90% от протоколите са със сборни грешки. Сложното разпределение на преференциите оказа своето влияние. Също така многото числа, непоследователното вписване и сборуването им също доведе до сборни грешки. За да се прегледат резултатите и да се отстранят тези грешки, това отнема не по-малко от 45 минути. След това отново се връщат в изчислителния пунктове, отново трябва да изчакат, за да се прегледат от член на РИК и чак тогава да се прегледат и предадат”, обясни на свой ред Полина Витанова – председател на една от столичните РИК.

В Пловдив първичните протоколи от вота се обработват от РИК за града и областта в палатите на Пловдивския панаир. През нощта жена е припаднала и е била откарата с линейка, друга се е наложило да бъде успокоена с медикаменти, свидетелстват часащи да предадат своите протоколи. Сред чакащите са чути заплахи просто да зарежат неприетите още книжа и да си тръгнат, защото хората са стояли повече от едно денонощие на крак.

Закономерно – обяснението за забавянето и опашките по места е в многото грешки в протоколите на ЦИК, като всеки от документите трябва да бъде преглеждан и поправени, за да бъде приети и това губи време. 

И в морската столица от 670 секции в избирателния район, 250 още не са започнали да предават документите си. Ясно е, че това ще рече още много часове чакане.

В Бургас няма осигурена вода, няма дори и нормални санитарни условия, стана ясно от репортаж на NOVA.

Напрежение във Враца при преброяването на протоколите. Във физкултурен салон в едно от училищата се е стигнало до бунт на хората заради бавното им обработване.

Източник: КлубZ

Видео: NOVA

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции