Следва: Бик припада о...

Хаос относно съдбата на 40 конфискувани бойни питбула от общинския приют в Пловдив (видео)

21 Август 2019
36 1783

Близо 40 питбула, тренирани за боеве, от 3 години се отглеждат в общинския приют на Пловдив, съобщава БНТ

 

РАЗБИХА АРЕНА ЗА НЕЗАКОННИ БОЕВЕ С КУЧЕТА, ИЗЗЕТИ СА БЛИЗО 40 ПИТБУЛА

 

Животните бяха настанени там, след като полицията залови собствениците им, които вече са с условни присъди и глоби. През 2016-та година, след акция на служителите на реда беше разбита арена за нелегални боеве с кучета в старо хале в северната индустриална зона на Пловдив. Полицията тогава се задейства след сигнал, че в района са открити тела на обезобразени питбули.

 

След три години процедури, сега последната съдебна инстанция реши конфискуваните кучета да бъдат предадени на Агенцията за безопасност на храните. Това обаче създава прецедент у нас, защото Агенцията не осъществява такава дейност и няма бюджет за нея.

 

КАК ЖИВЕЯТ КУЧЕТАТА В ОБЩИНСКИТЕ ПРИЮТИ ПРЕЗ СТУДЕНИТЕ ДНИ?

 

Директорът на областната агенция по храните в Пловдив камен Янков остана учуден и притеснен от съдебното решение. "Ние по закон нямаме право на такава дейност, това е един вид стопанска дейност, ние нямаме право като организация, като държавна структура да имаме животновъден обект", обясни той.

 

В търсене на решение вече текат преговори между общинския приют и регионалната структура на агенцията. Най-важното ще бъде изборът на осиновители, за да не попаднат кучетата в нови схеми за боеве, категорични са експертите. Много неправителствени организации вече са заявили желание да помагат при търсенето на нови стопани. С животните трябва да се работи допълнително, защото все още проявяват агресия при срещи с други кучета. Затова и се отглеждат в индивидуални клетки.

 

До момента престоят на всяко едно от кучетата е струвал на общинския бюджет близо 6 000 лв. Всички са кастрирани и в добро здравословно състояние, уверяват от приюта.

 

 

Източник: БНТ

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции