<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=59713" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Децата от "Бо...

Харвардски възпитаници предлагат масов скрининг в България (видео и снимки)

27 Март 2020
0 5618

Харвардски възпитаници имат план за действие, с който да се овладее по-бързо и по-ефективно ситуацията с коронавиурса у нас, разказва бТВ.

Те предлагат да се направи масов скрининг на населението, за да се овладее по-бързо заразата и да се предотврати колапс на икономиката.

Според експертите, така здравите българи ще се върнат на работа, а тези с положителна проба ще се изолират.

„Ние вярваме, че съчетанието от два теста – бързия и PCR ще дадат достатъчно добър филтър, за да разграничим работещите от тези, които трябва да стоят под карантина, когато филтрираме целия български народ с двата теста – икономиката ще тръгне“, каза предприемачът Кирил Петков.

По неговите думи, една машина за PCR тест може да изследва до 1700 проби на ден.

За да се направи масов скрининг са необходими 300 подобни уреда.

Специалистите смятат, че PCR диагностиката е златен стандарт за откриване на COVID-19. Тя засича инфекцията от третия ден на заразата до пълното излекуване на пациента.

С 1000 бързи теста започва мониторинг за развитието на епидемията от Covid-19 в България

Бързите тестове са приложими след втората седмица на заразата, затова се препоръчва тестването и с двата способа. Към момента у нас има около 100 машини за PCR тестове.

„Никога не е стоял въпросът бързите тестове да заменят точните, но двата типа тестове дават различна информация, затова трябва да се използват по предназначение и да се допълват. Бързите тестове показват изградените антитела, ако сте преминали заболяването и имате имунитет, това точните тестове не могат да го констатират“, уточни проф. Николай Денков, преподавател по химия и фармация в Софийския университет.

“За да се направи масов скрининг на населението, ще бъдат необходими четири седмици за подготовка”, каза още проф. Денков. Той допълни, че със сегашните мерки се забавя епидемията, но така тя се удължава.

„Ако ние забавим 5 пъти епидемията, за да бъде 5 пъти по-бавен пикът – ние удължаваме 5 пъти времето. Това, което се случва в Италия и Испания за 4 месеца, в България ще се случи за 20 месеца, готово ли е българското общество да си остане вкъщи за година и половина?“, заяви преподавателят.

Харвардските възпитаници предлагат масовото тестване да се направи в изборните секции. Те са изчислили, че това ще струва на държавата около 375 млн. лв.

Източник: бТВ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Svetoslava Ilieva

    27 Март 2020

    БРАВО !!!

Реакции