<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76752" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България и ощ...

Херо Мустафа: През последната година не успяхме да защитим независимите медии

29 Октомври 2020
0 494

“През последната година не успяхме да постигнем голям напредък по темата с независимостта на медиите. Не успяхме да ги защитим достатъчно, а те са основополагащи за демокрацията.”

Това заяви посланикът на САЩ Херо Мустафа на конференцията “Медийна грамотност в България. Какво научихме от кризата”, организирана от коалиция “Медийна грамотност” и фондация “Фридрих Науман”. Посланик Мустафа се включи във видеовръзка, тъй като е в карантина заради контакт с човек, дал положителен тест за коронавирус.

Снимка: Посолство на Съединените щати в България

Според нея в България трябва да има законови гаранции срещу опита за политически натиск върху независими медии.

“Всеки опит тази независимост да бъде уронена или всеки опит да се концентрират медии в ръцете на няколко влиятелни хора позволява тези изключително важни пазители на обществения интерес да бъдат отслабени. Обещавам ви, че ще продължим да работим за промотиране на независими медии и медийна грамотност”, заяви още посланик Мустафа.

В нейното изявление тя акцентира на важността освен за медийна грамотност в училище да се работи за критичното мислене на подрастващите. Като за него освен образователната система могат да помогнат независимите медии и силното гражданско общество.

“Какъв гражданин ще станеш, като пораснеш?” Излиза учебник по Гражданско образование за 11 клас

“Базовата медийна грамотност и критичното мислене трябва да бъдат преподавани в училище от ранна детска възраст. Това са умения, които ще ни служат през целия живот. Изключително важно е да се изградят здравословни онлайн навици за употреба на социалните медии от рано, така че докато станат тийнейджъри, младите хора да могат да взимат информирани решения и да бъдат по-устойчиви срещу негативните ефекти на дезинформацията. Така бъдещото поколение ще бъде по-грамотно и, да се надяваме, по-мъдро в консумацията на онлайн съдържание”, каза още посланик Мустафа.

Посланик Мустафа даде пример с петгодишната си дъщеря, която се учи да чете и да пише. “Не става дума за това да я научим на това какво пише на дадена страница, но и да я научим на критично мислене. Да си задава важните въпроси – какво чете, какво чува, какво гледа? Това критично мислене е от критично значение”, смята посланикът.

“Защото гражданското общество и независимите медии играят изключителна роля. Не е само до образователната система и родителите, които учат децата си на критично мислене, трябват независими медии и гражданско общество. Те са пазителите, имаме нужда от тяхната помощ да идентифицираме и да се борим срещу заплахите”, заяви посланикът

Тя допълни, че гражданското общество и независимите медии са необходими, за да може хората да разпознават и разкриват дезинформацията, да различават достоверните източници от съмнителни такива. “Затова е важно да си задаваме тези въпроси кой притежава определено издание, кой е авторът на дадена публикация, какви са мотивите. Задаването на тези въпроси също е част от критичното мислене, което е изключително важно и което може да се изгради и чрез независими медии и гражданското общество.”

Според нея фалшивите новини и дезинформацията се разпространяват “като вирус” благодарение на модерните технологии. “Наша отговорност и цел е да направим така, че бъдещите поколения да бъдат научени как да разграничават истината от лъжата, да разпознават като опасност дезинформацията и да подкрепят тези, които работят прозрачно. Прозрачността е изключително важна концепция за всяка демокрация. Прозрачността е това, което прави демокрацията жива”, заяви още Херо Мустафа.

Част от видеоконференцията с участието на посланика на САЩ у нас може да видите във видеото горе.

Източник:

Видео: АrmymediaBg

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции