Следва: Коронавирус: ...

Хиляди демонстрираха във Франция срещу правителствена забрана за публикуване на снимки на полицаи (видео)

22 Ноември 2020
0 1933

Хиляди демонстранти излязоха по улиците на Париж и други френски градове, за да протестират срещу законопроект на правителството, забраняващ публикуването в Интернет на снимки на полицаи, пише Al Jazeera.

Съгласно законопроекта, внесен в парламента от управляващата партия La Republique En Marche на президента Еманюел Макрон, споделянето на изображения на полицейски служители „с цел да бъдат компрометирани ще бъде наказуемо с до една година затвор и максимум 45 000 евро глоба.

Снимка: Reuters/Eric Gaillard

Според критиците на реформата обаче, тя ще затрудни работата на журналистите и ще възпрепятства отчетността на полицаите, злоупотрбили със сила.

Законопроектът вече мина на първо четене в петък и предстои да бъде разглеждан на второ четени идния четвъртък.

Премиерът на Франция Жан Кастекс заяви, че това ще „премахне всякакви двусмислия относно намерението да се гарантира зачитане на обществените свободи, като същевременно се защитят по-добре полицията и жандармерията, които гарантират защитата на населението“.

Протестиращите демонстрираха с лозунги за свобода и демокрация, като по улиците се забелязваха жени, облечени като Мариан – символът на френската република. Те възразяват, че законопроектът цели засилване правомощията на полицията и е предпоставка за посегателство срещу правата на гражданите.

Фрeнската полиция в последно време е под прицела на вниманието заради използването на брутална сила при обезвреждането на заподозрени, особено чернокожи, араби и представители на други малцинства.

Освен в Париж акции се проведоха в събота в градовете Ница, Лил, Рен, Монпелие и други.

Източник: Al Jazeera

Видео: YouTube/Ruptly

Снимки: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции