<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81384" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Остава нисък ...

Хиляди протестираха срещу ограниченията заради Covid-19 в Чехия (снимки)

11 Януари 2021
0 431

Хиляди демонстранти вчера излязоха на протест в Прага срещу прилаганите ограничения от властите заради коронавируса, предаде агенция DPA, цитирана от bTV.

До акцията се стигна, след като миналия четвъртък Чехия удължи карантинните мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19 до 22 януари.

Според полицията участниците в протеста са били 2000, а според организаторите – 5000. Повечето от участниците в протеста не са спазвали дистанция, както и предписанията за носене на маски. “Стоп на коронатерора” и “Стоп на Covid тиранията” са част от лозунгите на демонстрантите, които са развяли чешки знамена. Представители на хотелиерския и ресторантьорския сектор, фитнес треньори и браншови синдикати са говорили пред събралото се множество. Сред ораторите е бил и бившият президент Вацлав Клаус.

Чехия пак затяга рязко мерките: Максимално ниво на Covid-заплаха, вечерен час и изолация

По силата на действащите понастоящем карантинни правила е забранено събирането на повече от двама души на едно обществено място. В Чехия е в сила вечерен час от 21 ч. до 5 ч. на следващата сутрин.

По-рано днес президентът Милош Земан е призовал сънародниците си да бъдат търпеливи и да спазват въведените мерки, за да се спре разпространението на коронавируса. Самият Земан, който е на 76 години и страда от диабет и невропатия, вероятно ще бъде ваксиниран след около седмица.

Досега в Чехия са регистрирани над 830 000 потвърдени случая на зараза с коронавирус и над 13 000 починали от усложнения от заразата. На два пъти в седмицата за ден бяха регистрирани над 17 000 нови случая на зараза.

Източник: bTV

Снимки: EPA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции