<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38737" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Присмиваме с...

Хлебарките стават все по-трудни за изтребване, установи проучване (видео)

02 Юли 2019
0 2916

Хлебарките все по-бързо усъвършенстват защитата си срещу отровите, създадени да ги унищожават, съобщава The Daily Mail.

 

Ново проучване откри, че германските хлебарки – най-разпространеният в света вид от насекомото, светкавично развиват резистентност към огромен брой инсектициди.

 

""

Германска хлебарка

 

 

Не само, че в някои от случаите изследователите не са били в състояние да намалят драстично броя на хлебарките по време на шестмесечния период на изследването, а дори като са смесвали различни инсектициди, са установили, че резистентността им се е увеличила шест пъти в рамките на едно-единствено поколение. 

 

"Това е неосъзнато от нас досега предизвикателство при хлебарките", заяви професорът от Университета Пърдю Майкъл Шарф. "Те развиват резистентност към множество класове инсектициди едновременно и това прави контролът само с химикали над тях почти невъзможен."

 

Изследването, публикувано в списанието "Scientific Reports", се фокусира върху германската хлебарка именно защото тя се срещна по целия свят. Екипът е тествал комбинация от препарати в отделни сгради в Индиана и Илинойс, за период от шест месеца. Те са успявали да поддържат числеността на популациите да не нараства по време на периода, но не са успели да постигнат значително намаляване на бройката им. 

 

 

Източник: The Daily Mail

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции