Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Хората имат регенеративни способности на хрущялите като саламандрите, откриха учени
Хората имат регенеративни способности на хрущялите като саламандрите, откриха учени
По света
10-10-19
добавено
364
прегледа

Хората може да не са в състояние да регенерират ампутирани крайници, но и ние имаме "подобна на саламандрите" способност да възстановяваме повредени хрущял, откри ново проучване.

 

Изследването, публикувано в сряда в списанието "Science Advances", установило, че "хрущялът в човешките стави може да се възстанови чрез процес, подобен на този, използван от животни като саламандри и аксолотли, за регенериране на крайниците".

 

Тези открития могат да отворят врата за нови лечения за ставни наранявания и заболявания като остеоартрит и може би дори да доведат до успешна регенерация на човешки крайници един ден.

 

Саламандрите, аксолотлите и други животни с регенеративни способности притежават вид молекула, наречена микро-РНК, която помага за регулирането на възстановяването на ставната тъкан.

 

Хората също имат микро-РНК, но механизмът ни за възстановяване на хрущяла е по-силен в някои части на тялото, установи изследването. Например, молекулите на микро-РНК са по-активни в глезените ни и по-малко активни в коленете и бедрата.

 

"Бяхме много развълнувани да научим, че регулаторите на регенерацията в крайника на саламандъра изглежда са същите, като тези за възстановяването на тъканите на ставите в човешкия крайник", казa един от учените - Минг-Фън Хешух, в съобщение за пресата.

 

"Ние го наричаме 'вътрешен саламандърски капацитет' ", добави той.

 

Учените установиха също, че "възрастта" на хрущяла - дали протеините са променили структурата си или са претърпели преобразуване на аминокиселини, зависи от местоположението му в тялото.

 

Хрущялът е "млад" в глезените, "на средна възраст" в коленете и "стар" в бедрата. Тази корелация се съчетава с това как животните се регенерират най-бързо в най-отдалечените върхове на тялото си, като опашките или крайните точки на крайниците.

 

Тези фактори, нивото на активност на микро-РНК и възрастта на хрущяла, обясняват защо нараняванията на глезена се лекуват по-бързо, отколкото нараняванията на коляното и тазобедрената става, а също така и по-малкото случаи на артрит в глезена в сравнение с другите две области.

 

Учените от години знаят, че хората имат определени регенеративни способности, например, когато ампутират върха на пръста на дете, върхът може да се регенерира, ако се лекува правилно.

 

Смяташе се обаче, че тези възможности са ограничени и че хората не са  „в състояние да противодействат на кумулативните щети“ на ставите си, посочва проучването, което тези нови открития опровергават.

 

Това може да има огромни ползи за спортистите или хората със ставни наранявания, тъй като микро-РНК може да се инжектира в ставите или да се добави в лекарства, които предотвратяват или лекуват артрит, се казва в проучването

 

В по-далечното бъдеще, учените са оптимистични, че това откритие би могло дори „да създаде основата за регенерация на човешки крайници“.

 

Следващата стъпка е да разберем какви регулатори, които саламандрите имат, липсват на хората и след това да видим дали е възможно да „добавим липсващите компоненти“, твърди професор Вирджиния Байерс Краус, един от водещите учени в проучването.

 

След като тези липсващи компоненти бъдат идентифицирани, те могат да бъдат комбинирани с микро-РНК за създаване на "молекулярен коктейл", насочен към регенериранто на цели крайници, се казва в проучването.

 

„Ние вярваме, че по-дълбокото проучване на този регенеративен капацитет при хората и критично липсващите компоненти на тази регулаторна верига би могло да даде основата за нови подходи що се отнася до възстановяване на ставни тъкани и евентуално цели човешки крайници“, каза Краус.

 

 

Източник: CNN