<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100014" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Instagram е токси...

Хората са си шили дрехи още преди 120 000 години, сочи ново проучване

17 Септември 2021
0 91

От средновековната мода със заострени обувки до викторианските корсети за притискане на талията – това, което носим, ​​е прозорец към нашето минало.

Сега изследователи казват, че са открили някои от най-ранните доказателства за хора, използващи дрехи в пещера в Мароко. Откритието на костни инструменти предполага, че практиката датира от поне 120 000 години, пише The Guardian.

Д-р Емили Халет от Института „Макс Планк“ в Германия, водещ автор на изследването, казва, че откритието затвърждава мнението, че ранните хора в Африка са били иновативни и находчиви.

„Нашето проучване добавя още едно парче към дългия списък с отличителни черти на човешкото поведение, които започват да се появяват в археологическите данни на Африка преди около 100 000 години“, коментира тя.

Докато е малко вероятно кожите и дрехите от тях да оцелеят в продължение на стотици хиляди години, предишни проучвания предполагат, че дрехите може да са се появили още преди 170 000 години – вероятно носени от анатомично съвременни хора в Африка.

Последното проучване придава допълнителна тежест на идеята, че ранните хора може би са имали нещо като гардероб.

За направата на облеклото са използвани не само кожите на животните, но и техните кости и зъби, сочи още изследването.

Д-р Мат Поуп, експерт по неандерталците от Института по археология от UCL, който не е участвал в изследването, посочва, че облеклото почти сигурно е имало и еволюционен произход преди 120 000 години.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции