<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100014" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Instagram е токси...

Хората са си шили дрехи още преди 120 000 години, сочи ново проучване

17 Септември 2021
0 116

От средновековната мода със заострени обувки до викторианските корсети за притискане на талията – това, което носим, ​​е прозорец към нашето минало.

Сега изследователи казват, че са открили някои от най-ранните доказателства за хора, използващи дрехи в пещера в Мароко. Откритието на костни инструменти предполага, че практиката датира от поне 120 000 години, пише The Guardian.

Хората са си шили дрехи още преди 120 000 години, сочи ново проучване

Д-р Емили Халет от Института „Макс Планк“ в Германия, водещ автор на изследването, казва, че откритието затвърждава мнението, че ранните хора в Африка са били иновативни и находчиви.

„Нашето проучване добавя още едно парче към дългия списък с отличителни черти на човешкото поведение, които започват да се появяват в археологическите данни на Африка преди около 100 000 години“, коментира тя.

Докато е малко вероятно кожите и дрехите от тях да оцелеят в продължение на стотици хиляди години, предишни проучвания предполагат, че дрехите може да са се появили още преди 170 000 години – вероятно носени от анатомично съвременни хора в Африка.

Последното проучване придава допълнителна тежест на идеята, че ранните хора може би са имали нещо като гардероб.

Хората са си шили дрехи още преди 120 000 години, сочи ново проучване

За направата на облеклото са използвани не само кожите на животните, но и техните кости и зъби, сочи още изследването.

Д-р Мат Поуп, експерт по неандерталците от Института по археология от UCL, който не е участвал в изследването, посочва, че облеклото почти сигурно е имало и еволюционен произход преди 120 000 години.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции