<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98653" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вечерен час з...

Христо Мутафчиев: Влизането в театрите с Covid сертификат е дискриминация (видео)

07 Септември 2021
0 366

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, заяви в „Тази сутрин“ по bTV, че влизането в театрите и културните институции с Covid сертификат е дискриминация и актьорите няма да се съгласят с подобна мярка.

Христо Мутафчиев: Влизането в театрите с Covid сертификат е дискриминация (видео)

Той даде пример със себе си, като обясни, че има антитела, но е изкарал вируса без симптоми.

„В тази ситуация аз не мога да имам зелен сертификат. Това е технически въпрос и трябва да се реши от институцията „Х“. След като имаш антитела и си записан в системата, значи си го прекарал и имаш възможността да влезеш“, коментира той.

Арестуваха актьора, уволнен от габровския театър, за замеряне с яйца на здравния министър (видео)

Актьорът допълни, че от началото на пандемията театрите работят на 50% при абсолютно спазване на мерките. В много голяма част от залите климатизацията е променена, публиката стои с маски, през стол и през ред.

“Не се целуват по време на представлението и не си говорят“, отбеляза Мутафчиев и упрекна политиците в бездействие.

„Нито един от предишните или сегашните управляващи не дойде да провери това, т.е. можем да кажем, че нито един от тези хора не е стъпил на театър“.

Той призова още държавата да продължи да изплаща фонд “Работна заплата” на всички работещи в сферата на сценичните изкуства.

По негови думи браншът е изключително засегнат, тъй като дори след разпускането на всички мерки, публиката в залите няма да стане отново 100% от първия миг.

„Няма да достигнем капацитета от 100% много рязко. Този луфт ще искаме да ни го компенсира държавата с пари към сценичните изкуства“, обясни още председателят на Съюза на артистите.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции