<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37778" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Искаш да з...

Христо Христов: Безпрецедентна намеса в редакторската политика на Гонг и новините на Нетинфо

29 Май 2019
0 12226

Страхът ражда компромис, а компромисът е краят на свободната журналистика, пише в изявление Христо Христов, изпълнителен директор на Нетинфо за Gong.bg. То е по повод раздялата с Ники Александров, Томислав Русев и други техни колеги от спортния сайт.

 

 

НИКИ АЛЕКСАНДРОВ НАПУСКА GONG.BG, ПРЕДАВАНЕТО ПО ДАРИК СПИРА ДА РАБОТИ СЪС САЙТА ЗАРАДИ ПРИЗНАЦИ НА РЕДАКЦИОННА НАМЕСА

 

 

Ето цялото му становище:

 

Като изпълнителен директор и съдружник в Нетинфо остро критикувам и се разграничавам от случващото се в новинарския отдел на компанията. През последните месеци виждам засилена намеса в редакторската политика на сайтовете Гонг, Вести и Дарикнюз. Два от тези три сайта са създадени от мен и моя екип преди повече от 10 години и досега са се радвали на свобода в новините и мненията, които са изразявали. От няколко месеца се появи натиск за публикуване на новини, които са с доста съмнителни факти и достоверност. Ето една такава:

 

https://cska.gong.bg/bg-football/parva-liga/multimedia/video/zadava-se-ogromen-skandal-cska-zaplashen-ot-izhvyrliane-544038

 

""

 

Когато даден редактор откаже да публикува подобен материал, над него започва да се оказва натиск наред с обвинения, че е пропуснал важна новина, която други медии са публикували (повечето пъти се цитират медии с подозрителна репутация). При повторно възпротивяване от страна на редактора, следва скорошното му напускане по "взаимно съгласие".

 

Подобна е ситуацията и с Ники Александров, който е главен редактор на Гонг. Обвиненията към Ники са, че е фен на ЦСКА и че не полага усилия да има балансирана редакторска политика в Гонг. Единственият "грях" на Ники е, че е фен на ЦСКА. 

 

Гонг не е сайт на ЦСКА, нито на Левски, нито на Лудогорец или който и да е друг отбор. Гонг е сайт на феновете на спорта или поне беше. 

 

Категорично отказвам да приема подобен подход на омаловажаване на труда на който и да е от членовете на екипа на Гонг, Дарикнюз, Вести, Една, 7Талънтс, Паритени, Вбокс7. Атаката към член на моя екип е атака лично към мен.

 

Колеги, имало е случаи, в които не съм се гордял от постъпките си или съм правил тъпи грешки, но този не е един от тях. 

Имало е случаи, в които не съм отстоявал достатъчно категорично позицията на Нетинфо пред чуждата воля, но този не е един от тях.

Имало е случаи, в които съм отстъпвал от нашата гледна точка, за да вървим напред само и само да има разбирателство.

 

Но този не е един от тях.

 

Защото за свободата на избор, за различната гледна точка, за собствените ти убеждения и за правото на мнение човек не трябва да прави компромис. 

 

Докато съм изпълнителен директор на Нетинфо, няма да разпиша "взаимното съгласие" на Ники Александров. И така към днешна дата Ники продължава да бъде главен редактор на Гонг.бг. 

 

Длъжен съм да напиша тази позиция, защото с времето видях, че доста колеги си тръгват или биват напуснати, но никой не казва и дума. Аз вярвам, че нищо не ни се дава даром, особено нещо толкова важно като свободата на словото. А историята е показала, че за свободата не можем да се борим само с думи, трябва и действия.  

 

 

Източник: Gong.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции