<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81371" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Йордан Цонев:...

Хубаво е, но се срути: Укрепеният път към Рилския манастир рухна 11 дни след откриването му от Борисов, без да е имал акт 15 (колажи)

10 Януари 2021
0 5054

На 29 декември миналата година премиерът Бойко Борисов инспектира пътя към Рилския манастир, а на 9 януари скална маса падна върху трасето, като затвори пътната отсечка, предаде bTV.

Подобен инцидент не се случва за първи път на въпросното място, но този път срутището се активизира след ремонт за над 6 млн. лв. и твърдения, че са предприети всички възможни мерки за укрепване.

При проверката си премиерът подчерта, че рехабилитацията е извършена чрез изграждане на 150-метров стоманобетонен джоб, а в работата са се включили и алпинисти. При инспекцията стана ясно още, че подпорната стена е 4 метра, а над нея има еластична ограда, която пази пътя от свличане на земни маси.

Новото кръгово за 115 милиона във Варна отново под вода (видео)

За съжаление, предприетите действия и инвестираните пари явно не са били достатъчни, за да спрат свличането на скалната маса, а това от друга страна събуди негативни реакции в обществото и съмнения за некачествен ремонт. Не закъсняха и колажите по темата.

Потребителите в мрежата се шегуват, че подобна съдба може да последва и други обекти, инспектирани от Борисов през последните дни.

Изпълнител на този проект е държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД. Рехабилитация на близо 20-километровия път до Рилския манастир се извърши само преди няколко години от „Агромах“, като довършителните работи приключиха през 2017 г. Ремонтните дейности излязоха 14,1 млн. лв.

Редица общественици също изразиха възмущението си от качеството на укрепителните дейности в района на Рилския манастир. Те дори прогнозираха, че рейтингът на премиера също ще се срути след този инцидент.

Клуб Z отбелязва, че след като вчера свлачището по пътя за Рилския манастир се срина за пореден път, въпреки тъкмо направения ремонт на укрепелението му, днес повече подробности по случая даде зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.  

Интересното от думите на Нанков е, че според него по укреплението има да се извършват още дейности, не е миналава приемателна комисия, нито пък има акт 15. Тоест – всичко е в етап на продължаване на строителните дейности. 

Ще спънат ли перките на “Графа” Йорданка Фандъкова по пътя към четвъртия ѝ мандат (видео)

Това обаче е меко казано странно, защото буквално преди по-малко от две седмици, лично премиерът Борисов заедно с Нанков откриха укреплението и го обявиха за свършена работа. Само по себе си това не би било проблем, стига да не бе представено на публиката като “свършена работа”.

Борисов дори написа в собствения си фейсбук профил, че “с близо 6 млн. лв. бе завършено укрепването на срутището по пътя за светата обител”. Използваното минало време в изречението предполага, че всички дейности са били вече приключили. Оказва се, че това въобще не е вярно.

Самото обяснение за ситуацията е във времето. Според АПИ “преовлажняването” на скатовете по трасето са активизирали поредица от свлачищни процеси. Пътят пък ще остане затворен още няколко дни, докато се изчистси. 

Извършените укрепителни действия до този момент пък били предотвратили по-големи щети по пътя. 

Нанков потвърди, че цената на укреплението е шест милиона лева, но обясни, че те още не били изплатени и фирмата-изпълнител ще е отговорна за почистването на пътя и отстраняването на щетите. 

По-горе можете да си припомните кадри от инспекцията на Борисов.

Източници: bTV, Клуб Z

Видео: Фейсбук – Бойко Борисов

Koлажи: Фейсбук – Колажи и карикатури

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции