<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=57619" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Цели 67% от българите одобряват мерките на правителството срещу коронавируса

11 Март 2020
0 152

Силно завишено търсене на информация, умерено притеснение от ситуацията в страната и положителна оценка за адекватността на предприеманите от властите мерки срещу разпространението на коронавируса показва ново проучване на агенция “Алфа Рисърч”. То е проведено в периода 29-ти февруари – 8-ми март сред 1015 граждани.

Според статистиката, 75% от пълнолетните българи следят ежедневно информацията за това какво се случва в България, 19%  – от време на време, а незаинтересованите са едва 6%.

Двама от всеки трима са убедени, че вирусът ще продължи да се разпространява, като ще засегне както България, така и всички страни в Европа. Една четвърт са оптимистите, според които епидемията скоро ще отшуми и светът ще се върне към нормалния си ритъм на живот.

При потвърденото вече наличие на вируса в страната, най-голяма част (55%)  са загрижени, но следват препоръките на официалните власти, 34% не са особено притеснени, а силно притеснени се чувстват 11%.

С по-загрижено поведение, следващо препоръките на специалистите, но без признаци на паника, се открояват най-вече жителите на големите градове и средните поколения.

Любопитна е обаче нагласата на най-младите и най-възрастните. У първите се наблюдават най-високи нива на тревожност, но не непременно съпроводени със стриктно спазване на препоръките, а потенциално най-рисковите по думите на експертите възрастови групи са най-малко разтревожени.

Информираното отношение към проблема проличава и в предприеманите индивидуални мерки за предпазване от коронавируса. 52% залагат на засилената лична хигиена, като колкото по-млади и мобилни са хората, толкова повече разчитат единствено на нея. Фокусът върху тези мерки обяснява и силно завишеното търсене на медицински маски, дезинфектанти и други хигиенни средства.

Значително по-нисък дял (20% – 23%) са склонни на този етап да ограничат  контактите и пътуванията си. Най-притеснените прибягват до запасяване с продукти (12%), повишено внимание за наличието на симптоми (10%) и постоянното използване на медицинска маска (9%).

Действията на властите за ограничаване разпространението на коронавируса в страната получават положителна оценка от обществото. Според 67% предприеманите мерки са релевантни на ситуацията. 19% смятат, че те трябва да са по-строги, а 14%, обратното, са неудовлетворени, че се налагат ненужни ограничения.

Източник: “Алфа Рисърч”

Снимка: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции