<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85089" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Забравете за ...

Цените на повечето храни у нас с рекорден скок за последните 5 години заради пандемията (видео)

09 Март 2021
0 2364

Храните у нас са най-скъпи за последните 5 години. Цените на повечето продукти са се вдигнали рекордно в пандемията, според данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Това показа репортаж на Георги Георгиев, излъчен във вторник сутрин в “Здравей, България” по NOVA.

Към началото на март най-много са се вдигнали цените на едро при олиото, ориза, захарта, сиренето, каймата и свинското. Средните цени на повечето от тях са рекордни за последните 5 години.

Цените на повечето храни у нас с рекорден скок за последните 5 години заради пандемията (видео)

При плодовете и зеленчуците и най-сериозно е поскъпването при краставиците, зелето и портокалите.

Точно година след старта на пандемията, и търговци, и клиенти виждат ефекта от кризата с Covid-19 върху цените по щандовете. Най-сериозен към началото на март е ръстът по борсите при олиото, колбасите, каймата, оризът и пилешкото.

„В момента имаме по-свито търсене. Пандемията оказа негативно влияние върху търсенето на храни. Така се стига до това, че се потребява, точно колкото е нужно. Излишното потребление на храни – не съществува към момента”, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Цените на повечето храни у нас с рекорден скок за последните 5 години заради пандемията (видео)

„Като цяло при групата на плодовете и зеленчуците към момента имаме по-ниски ценови равнища спрямо миналата година, но при храните имаме изменения – средно със 7-8 %, които са малки вариации – по-скоро са свързани с промишлени разходи, не са свързани толкова с друга пазарна реализация”, каза той.

Изтточник и видео: NOVA

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции