Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Цигарените фасове са едни от най-големите замърсители на океаните, според доклад
Цигарените фасове са едни от най-големите замърсители на океаните, според доклад
По света
05-17-19
добавено
2247
прегледа

Когато говорим за замърсяване на околната среда и особено на океаните, сме свикнали да мислим за пластмасовите бутилки, сламките и други подобни продукти. Оказва се обаче, че най-големият източник на замърсяване са цигарените фасове, показва научен доклад за опазване на околната среда, цитиран от healthyfoodhouse.com

 

 

 

 

Цигарените филтри са малки по размер, но водят до непоправими щети на океаните и дивата природа, тъй като те се срещат навсякъде, а животните лесно ги поглъщат, предупреждават експертите по околна среда.

 

 

Тъй като цигарената индустрия остава мълчалива по този въпрос, активисти започнха кампания за забрана на цигарените филтри, които са и най-събираният продукт на плажовете в световен мащаб в кампании за почистване.

 

 

 

 

5,6 трилиона цигари се произвеждат годишно в световен мащаб и повечето от тях се произвеждат с филтри от целулозен ацетат, а целулозният ацетат е форма на пластмаса, на която са необходими десетилетия, за да се разложи.

 

 

Според доклада на Световната здравна организация (СЗО) филтрите за цигари са създадени през 50-те години от тютюневата индустрия, за да направят пушенето „по-здравословно“. Според Томас Новотни, професор по обществено здраве в Държавния университет на Сан Диего обаче филтрите нямат никаква полза за здравето, а са просто маркетингов инструмент, който се превръща в основен замърсител.

 

 

 

 

Според докладите на СЗО хвърлянето на цигара на земята се е превърнало в обичайна и най-честа форма на замърсяване в света. Докладите показват също, че всяка година в света се изхвърлят около 680 милиона килограма тютюневи отпадъци.

 

 

 

Източник: healthyfoodhouse.com