<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86834" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: При 99% обрабо...

ЦИК: Машинното гласуване във Велико Търново спря заради човешка грешка (видео)

06 Април 2021
0 332

Човешка грешка е предизвикала спирането на машинното гласуване във Велико Търново, заяви в предаването “Тази сутрин” по bTV председателят на Общинския съвет към ЦИК Росица Матева.

Някой е дал погрешна листа за въвеждане в софтуера, което доведе до преустановяване на машинното гласуване във Велико Търново още в началото на изборния ден.

Проблеми с машинното гласуване във Велико Търново, листата на една от партиите е разместена (видео)

Стопкадър: bTV

“Иначе машинният вот се случи, тъй като от 9400 машини около 20 не работеха – не тръгнаха или имаха някакви проблеми“, уточни Росица Матева, допълвайки, че доста голям процент от хората са гласували с машини.

“Беше недопустимо да бъдат карани хората да чакат навън, на открито или в автобуси. Традиционно се чака, през нощта се обработват протоколите и се предават. Сега, заради този начин на изработване на протокола, беше ясно и предупреждавахме, че ще има много грешки при попълването му, особено при сборуването на преференциите, и това се сбъдна“, заяви Росица Матева.

Хаос след изборния ден: 90% от протоколите са с грешки, припаднали членове на комисии и заплахи за палене на бюлетини (видео)

Според нея грешките в протоколите не могат да повлияят на резултатите от изборите, защото традиционното гласуване на хартия е познато. Резултатите от машинното гласуване се извличат от флаш паметта и се сравняват с нанесеното в хартиения протокол.

“Няма да има забавяне при обявяване на резултатите, ще се обявят в срок”, каза тя.

Източник и видео: bTV, “Тази сутрин”

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции