<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92997" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ангел Кунчев:...

Цифровият Covid сертификат влезе в сила в целия ЕС от днес (видео)

01 Юли 2021
0 527

От днес влиза в сила дългоочакваният цифров Covid сертификат, предава bTV. Той ще се признава в общо 33 страни и ще важи за целия ЕС. Сертификатът ще бъде разчитан от превозвачи по въздух, суша и вода, както и от полицията.

Данните ще се разчитат посредством QR код и ще показват дали съответният пътник е ваксиниран, дали наскоро е преболедувал и дали има наскоро извършен негативен PCR тест.

Скандален лекар издава сертификат за ваксинация без ваксина (РЕПОРТАЖ)

От днес се въвежда и нов режим за влизане в България, като държавите ще бъдат разделени на няколко зони, а хората идващи от тях ще бъдат подложени на различни условия за допуск в страната.

Около 10 ч. здравните власти са монтирали системата за сканиране на цифровите сертификати на ГКПП „Кулата“. Не всеки, който влиза в България ще бъде спиран и проверяван. Преценката и анализа на риска ги правят граничните власти.

Проверката ще се случва с помощта на две приложения.

От вчера в сила е нова заповед на гръцките власти, която гласи, че срокът за пътуващите, които ще преминат границата с положителен PCR тест вече е намален до шест месеца.

Голяма част от пътниците на Летище София пък казват, че не използват цифровия Covid сертификат, аз разчитат на негативен PCR тест.

Държавите ще бъдат разделени на няколко зони – червена, оранжева и зелена.

Хората, които са в зелена зона, влизат с най-облекчения режим при представяне на сертификата. От оранжева зона – с малко по-строг режим, ще се правят допълнителни тестове на случаен принцип. Tези, които са в червена зона, няма да бъдат допускани в страната.

В коя зона ще попадне дадена страните ще зависи от броя на заболелите, процента на положителните тестове, седмична положителност на тестовете и ниво на изследване в държавата

Списъкът на страните ще се обновява веднъж седмично.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции