<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92997" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ангел Кунчев:...

Цифровият Covid сертификат влезе в сила в целия ЕС от днес (видео)

01 Юли 2021
0 577

От днес влиза в сила дългоочакваният цифров Covid сертификат, предава bTV. Той ще се признава в общо 33 страни и ще важи за целия ЕС. Сертификатът ще бъде разчитан от превозвачи по въздух, суша и вода, както и от полицията.

Данните ще се разчитат посредством QR код и ще показват дали съответният пътник е ваксиниран, дали наскоро е преболедувал и дали има наскоро извършен негативен PCR тест.

Скандален лекар издава сертификат за ваксинация без ваксина (РЕПОРТАЖ)

От днес се въвежда и нов режим за влизане в България, като държавите ще бъдат разделени на няколко зони, а хората идващи от тях ще бъдат подложени на различни условия за допуск в страната.

Около 10 ч. здравните власти са монтирали системата за сканиране на цифровите сертификати на ГКПП „Кулата“. Не всеки, който влиза в България ще бъде спиран и проверяван. Преценката и анализа на риска ги правят граничните власти.

Проверката ще се случва с помощта на две приложения.

От вчера в сила е нова заповед на гръцките власти, която гласи, че срокът за пътуващите, които ще преминат границата с положителен PCR тест вече е намален до шест месеца.

Голяма част от пътниците на Летище София пък казват, че не използват цифровия Covid сертификат, аз разчитат на негативен PCR тест.

Цифровият Covid сертификат влезе в сила в целия ЕС от днес (видео)

Държавите ще бъдат разделени на няколко зони – червена, оранжева и зелена.

Хората, които са в зелена зона, влизат с най-облекчения режим при представяне на сертификата. От оранжева зона – с малко по-строг режим, ще се правят допълнителни тестове на случаен принцип. Tези, които са в червена зона, няма да бъдат допускани в страната.

В коя зона ще попадне дадена страните ще зависи от броя на заболелите, процента на положителните тестове, седмична положителност на тестовете и ниво на изследване в държавата

Списъкът на страните ще се обновява веднъж седмично.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции