<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93639" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пет големи се...

Чака се рекордно гласуване от чужбина

11 Юли 2021
0 597

За днешните предсрочни парламентарни избори в чужбина бяха разкрити рекорден брой избирателни секции – общо 782 в 68 страни. Очаква се и гласувалите българи зад граница да счупят всички предишни рекорди.

Пет големи секции в страната започнаха избирателния ден с хартиени бюлетини

13 012 секции са разкрити в България за днешните предсрочни парламентарни избори днепните предсрочни парламентарни избори. В чужбина броят на местата, в които българските граждани могат да гласуват, са рекордните 782 в 68 държави. (https://www.cik.bg/bg/ns11.07.2021/izvan-stranata/sik)

В тях днес ще работят общо 421 машини за гласуване. Заради туристическия сезон секции са разкрити на гръцките острови Родос, Корфу, Кос, Левкада, Лимнос и Миконос. Дори в Доминиканската република ще може да се гласува на тези избори.

Най-много секции има във Великобритания – 135, следвана от Германия със 115 (две са отпаднали в последния момент), и Турция със 112 секции.

Машинно гласуване в 56 секции в Германия

В 56 секции във Великобритания българските граждани гласуват с машини, както и в 49 в Турция. В Германия с машини гласуват избирателите в 56 секции, в това число в посолството и Българския културен институт в Берлин, в Аахен, в Бон, в две от трите секции в Бремен, в Бремерхафен, Вилдесхаузен, Вормс, Вюрцбург, Дармщат, Дитценбах, в една от двете секции в Дортмунд, Дрезден, Дуисбург, в една от трите секции в Дюселдорф, в Есен, в една от двете секции в Карлсруе, в една от двете секции в Касел, в Кобленц, Констанц, в двете секции в Кьолн, в Лайпциг, Ландсхут, в една от двете секции в Майнц, в една от двете секции в Манхайм, в Меминген, Мюнстер, в две от шестте секции в Мюнхен, в Ноймаркт, Ноймюнстер, Оберамергау, Офенбург, Папенбург, Равенсбург, в една от двете секции в Регенсбург, в Ройтлинген, Саарбрюкен, Трир, Улм, Фирнхайм, Фрайбург, в две от четирите секции във Франкфурт, в една от двете секции във Фюрт, в Хайлброн, Хайделберг, в две от трите секции в Хамбург, в Хановер и в две от трите секции в Щутгарт.

Само с хартиени бюлетини гласуват българите в Айленбург, Алзей, Аполда, Аугсбург, Бад Мускау, Бад Наухайм, Бамберг, Билефелд, Вайнхайм, Висбаден, Вупертал, Гелзенкирхен, Гьотинген, Гютерсло, Делменхорст, Ерфурт, Йена, Кемниц, Лудвигсхафен, Любек, Магдебург, Марбург, Мюнхенгладбах, Нюрнберг, Оснабрюк, Офенбах на Майн, Пасау, Плауен, Пфафенхофен, Розенхайм, Тегернзее, Фрайзен, Фройденщат, Хам, Швебиш Гмюнд и Щраубинг.

Рекордна избирателна активност в чужбина?

На парламентарните избори на 4 април българите зад граница поставиха рекорд за най-много гласове, подадени зад граница. 180 хиляди български граждани отидоха до 465-те секции, разкрити в 69 държави. Днес секциите, които ще са на разположение на диаспората, са с над 300 повече, така че се очаква нов рекорд.

“Очаквам по-висок брой българи от чужбина да гласуват”, казва и Ваня Креймър, един от инициаторите на кампанията “Имаш право на България”, която цели да мотивира повече българи в чужбина да се включат в изборите. Ваня, която живее от 21 години в Чикаго, споделя, че ентусиазмът сред диаспората е голям, но все пак напомня, че през отпускарския сезон много българи се прибират. “Вероятно много от тях ще пуснат своя вот по постоянен адрес в България. Лято е и много хора са на почивка, такава тенденция наблюдавам и сред българи в САЩ”, обяснява тя.

Във видеото можете да си припомните как българи, живеещи в чужбина, не успяха да гласуват на предишните избори на 4 април.

Източник: Дойче Веле
Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции