Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Частна вила на заместник-министър с пари по европроект? Той отрича.
Частна вила на заместник-министър с пари по европроект? Той отрича.
04-12-19
добавено
1748
прегледа

Срещу заместник-министърът на икономиката Александър Манолев е подаден сигнал в медиите, че притежава парцел, върху който е построена "къща за гости", финансирана с 380 000 лв. по европейски проект от Програмата за развитие на селските райони, съобщава Mediapool.

 

Плащането е одобрено от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) през декември 2015 г., когато Манолев е назначен за зам.-министър на туризма.

 

Имението е от половин декар, но никога никога не е работило като семеен хотел за развитие на селски туризъм, показва проверка на "Биволъ" и "Благоевград нюз". Според съвместното разследване "къщата за гости" се ползва като частна вила от Александър Манолев и семейството му. Специалната екстра на къщата е, че има тръбопровод от 3 км, който осигурява минерална вода от Сандански.
Александър Манолев купува терена от 1800 кв. м по пътя между Сандански и курорта Попина лъка в началото на 2013 г. от фирмата "Ди Ди Ви". След това той учредява право на строеж на "жилищна сграда – къща за гости" с разгърната площ от половин декара на фирмата "Агротрейд – Ана Димитрова" ET.

 

През октомври същата година правото на строеж на "Агротрейд" е допълнено с ограда, басейн и паркоустройство. Фирмата пише проект до фонд "Земеделие" и печели субсидия от 390 160 лв. по европейска програма, за да построи къща за гости. Общата стойност на проекта е за 564 174 лв.

 

Строежът на имението от половин декар приключва успешно през октомври 2015 г. и е прието почти без забележки. Сегашният министър на земеделието Румен Порожанов тогава е шеф на Държавен фонд "Земеделие". През декември 2015 той разписва плащането и така впечатляващата вила излиза на собствениците само 170 000 лв.

 

"Нямам никаква собственост в Сандански. През 2012 г. притежавах имот, който продадох на споменатото от вас дружество. Мястото не е декларирано защото няма как да декларирам нещо, което не е моя собственост. Сделката е направена още през 2012 г., когато съм бил в частния сектор. Познавам се с Ана Димитрова – както казах, аз съм ѝ продал имота. В последствие съм бил и клиент на споменатото място за настаняване – срещу заплащане, за което имам и издадени документи." Това казва Александър Манолев пред "Биволъ". В момента той е част от делегацията на държавния глава Румен Радев, който е на посещение в Ливан и Катар.
 

Проверката в кадастъра и имотния регистър показва, че Манолев има множество сделки за земи в района на Сандански и имотите са на негово име, пише "Биволъ". Земята, на която е построена "къщата за гости" е негова собственост и в момента. Няма никакви данни тя да е продадена, а са налични единствено данни за учредено безсрочно и възмездно право на строеж в полза на фирмата.

 

Същеврменно фирмата "Агротрейд – Ана Димитрова" не развива никаква дейност, т.е. няма признаци вилата да работи като къща за гости. През годините фирмата не отчита никакви приходи от туристическа дейност и няма нает персонал, каквото задължение има съгласно договора за проекта.

 

За сметка на това Александър Манолев почива там със семейството си, както той самият признава. Към момента няма официална позиция по случая от страна на Министерството на земеделието. От ДФЗ казаха, че случаят се проверява и след като приключи проверката ще излязат с позиция.

 

Александър Манолев беше номиниран за транспортен министър след оставката на Ивайло Московски, заради катастрофата край Своге, която отне живота на 20 души. В последствие той сам се отказа след публикация на "Капитал" за негови бизнес връзки в миналото.
Преди да стане зам.-министър на икономиката в третото правителство на ГЕРБ, Манолев оглавяваше Държавната агенция по метрологичен и технически надзор от август 2016 г. до избирането му за депутат през 2017 г. и влизането му в екипа на икономическия министър Емил Караниколов ("Атака"). Във втория кабинет на Бойко Борисов Манолев беше зам.-министър на туризма. Зае този пост през ноември 2015 г.

 

Източник: Mediapool