<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36774" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

ЧЕЗ и полицията разкриха мащабна кражба на ток в луксозна сграда в София

21 Април 2019
0 5845

Мащабна кражба на електроенергия разкриха служители на "ЧЕЗ Разпределение-България" със съдействието на полицията, съобщава Dir.bg.

 

Кражбата е осъществена чрез директно присъединяване към електромерното табло на кабел с голяма мощност в нова, модерна сграда в столицата на бул. "България". Чрез кабела за месец са отклонявани 35 000 киловатчаса електроенергия на стойност около 7000 лева. Това е месечната консумация на около 70 домакинства, съобщават от дружеството.

 

Присъединението е използвано за захранване на бойлери и на климатичната система на сградата и на общите ѝ части, установиха разследващите. С цел да прикритият нарушението, извършителите са прерязали кабелите под напрежение, предизвиквайки късо съединение и прекъсване на електрозахранването за цялата сграда. По този начин те са застрашили не само своя живот, но и сигурността на живущите в нея и нейните ползватели. По случая е заведено досъдебно производство.

 

"Кражбите на електроенергия ощетяват не само дружеството, но и коректните клиенти и представляват опасност за здравето и за човешкия живот. Нашите служители и полицията работят усилено за разкриване на незаконните присъединявания. През миналата година сме установили 6672 нарушения, а от началото на годината до края на март разкритите кражби са 1551. С цел подобряване на разкриваемостта сме взели всички възможни мерки и сме въвели нови технологии, но очевидно това не е достатъчно. Необходими са по-строги и ефективни санкции срещу кражбите, които не само да наказват извършителите, но и да имат възпиращ ефект", коментира Филип Йорданов, ръководител "Нетехнически загуби" в "ЧЕЗ Разпределение България" АД.

 

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции