<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46370" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Червеното месо има изключително важна роля в хранителния режим, твърдят учени

07 Януари 2020
0 421

Привържениците на червеното месо ще започнат борбата си срещу веганството тази седмица на най-голямата конференция в Обединеното кралство, с твърденията, че яденето на агнешко и говеждо месо е жизненоважно, тъй като някои растения и риба съдържат все по-малко хранителни вещества.

 

В речта си по време на фермерската конференция в Оксфорд, Алис Стантън ще каже на министрите, фермерите и еколозите, че ключовите хранителни вещества в някои плодове, зеленчуци и зърнени храни всъщност са намалели с почти 50% за последните 50 години.

 

Стантън, която е професор по сърдечно-съдова фармакология в Кралския колеж по хирургия в Ирландия заяви, че нивата на хранителните вещества са спаднали, защото фермерите се опитват да отговорят на търсенето на евтина храна.

 

„При растителните храни има спад в съдържанието на витамини и ключови електролити през последните 50 години поради генетичната селекция за по-голям обем и еднородност на формата и външния вид, така че нещата да изглеждат добре на рафтовете. Не е имало подбор за съдържанието на хранителни вещества", каза тя пред The Guardian.

 

Нарастващият интерес към веганството и вегетерианството доведоха до спад в продажбите на червено месо през миналата година и проучване показа, че повече от 1,3 милиона души са се отказали от животинските продукти през януари 2019 г.

 

Търговците на дребно и хранителните компании пуснаха хиляди продукти, насочени към вегани, като почти една четвърт от всички нови продукти са вегетериански, като например вегански "свински" ребра за барбекю и веган пушена сьомга.

 

"Не съм против вегетарианството или веганството. Възможно е да има балансирана диета с вегетарианство… малко по-предизвикателно е, но все пак е възможно. Това обаче изисква много знания и усилия, което не се случва при по-голямата част от населението. Хората нямат време да инвестират в постигането на наистина балансирана диета чрез редица растителни храни", каза Стантън.

 

Миналата година комисията EAT-Lancet, група от 37 водещи учени, заяви, че хората в Европа и Северна Америка трябва да намалят консумацията на червено месо с около 80%, което се равнява на порция говеждо месо и две порции риба седмично.

 

Стантън твърди, че е „напълно съгласна“ с предложението хората да ядат повече варива, ядки, плодове и зеленчуци

 

„Абсолютно, трябва да се справим с емисиите на парникови газове, но съм загрижена за драматичното намаляване на консумацията на червено месо, което се разглежда като решение“, каза тя.

 

"Консумацията на червено месо в умерена степен – от два до четири пъти седмично предпазва от инфаркти, инсулти и рак, а също така хранителните вещества в червеното месо са жизненоважни за децата през първите три години от живота им", добави тя.

 

Стантън също така заяви, че растенията не са единствените храни, с намалена хранителна стойност. Проучвания също показват, че нивата на омега-3 мастни киселини в шотландската сьомга също са спаднали наполовина.

 

Защитниците на веганството обаче предлагат закупуване на органична храна.

 

„Био производителите често използват повече наследствени щамове от зеленчуци и зърнени култури, които не са били подложени на толкова селективно размножаване, колкото търговските щамове“, сподели Тони Вернели от организацията Veganuary.

 

„Освен това яжте голямо разнообразие от плодове, зеленчуци, ядки и зърнени храни, за да сте сигурни, че получавате всички нужни хранителни вещества“, добави той.

 

Анна Джоунс, която е специалист по горско стопанство в Грийнпийс също заяви, че си струва да се отбележи, че глобалната промяна на хранителните режими от месо към храна на растителна основа няма да е лесно и не е решение за справяне с климатичните проблеми, но имайки предвид влиянието на месната индустрия върху климата, то това е абсолютно необходимо.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции