<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96309" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия обвини ...

Черната кутия на падналия МиГ-29 още не e изпратена за разчитане

10 Август 2021
0 263

Черната кутия на падналия през юни край Шабла МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев, все още не е изпратена в Русия за разчитане, предава Свободна Европа, цитирайки съобщение на БНР, основано на писмени отговори от страна на Министерството на отбраната до депутата от ГЕРБ Христо Гаджев.

Представителите на българските Военновъздушни сили, Военна полиция и Военна прокуратура все още чакат издаването на визи, но и до момента не са получили „съответните покани (приглашения)“, казват в отговора си от военно министерство.

Черната кутия на падналия МиГ-29 още не e изпратена за разчитане

Гаджев е попитал още защо черната кутия е била изпратена в Русия, а не в Украйна, но не е получил отговор на запитването си.

По време на учение на 9 юни български МиГ-29 се разби край бреговете на Шабла, а неговият пилот – майор Терзиев загина. Последва близо двуседмично търсене на черната кутия, която в крайна сметка беше открита. (Припомнете си във видеото.)

Черната кутия на падналия МиГ-29 още не e изпратена за разчитане

Три са основните версии за катастрофата с МиГ-29 край Шабла след края на разследването (доклад)

Заради дефект в устройството от военно министерство решиха да потърсят външна помощ за разчитането на данните. Първоначално министър Георги Панайотов спомена Украйна като дестинация на която кутията може да бъде изпратена, но впоследствие беше решено тя да отиде в Русия.

До тук разследващите обявиха, че тестовете на самолета не са показали проблеми преди фаталния полет, а като най-вероятна причина за инцидента беше обявена загуба на пространствена ориентация на пилота.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции