Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Четири пъти повече ще струва поддръжката на Търговския регистър
Четири пъти повече ще струва поддръжката на Търговския регистър
gospodari.com
04-15-19
добавено
1326
прегледа

Агенцията по вписванията обяви намерението си да увеличи четирикратно разходите за поддръжка на информационните си системи, сред които е и Търговският регистър.

 

През август миналата година Търговският регистър се срина за 18 дни и постави в изключително трудна ситуация българския бизнес. Тогава бе обявено, че поддръжката на информационните системи на агенцията се извършва от фирмата "Лирекс" за малко над 90 000 лева на година. Това е съмнително малка сума за огромните отговорности, които се поемат от компанията.

 

Разследване на Mediapool показа, че в момента Агенцията по вписванията плаща по-големи суми от бюджета си за медии и пиар услуги, отколкото за поддръжка.

 

Договорът на "Лирекс" изтича на 3 май, а Агенцията по вписванията обявява готовност да плаща до 430 000 лева без ДДС годишно за технологичната си поддръжка. Условието е компанията, която спечели обществената поръчка, да предложи много по-високо качество на услугата.

 

Изпълнителят на договора "трябва да извърши висококвалифицирани дейности за постигане на ниски нива на информационни рискове, а освен това трябва да бъде гарантирана поверителността" на съхраняваната информация и инфраструктурата на Агенцията по вписванията.

 

Всички участници в тръжната процедурата трябва да притежават актуално удостоверение за сигурност, издадено от ДАНС.

 

"За първи път от десет години насам Агенцията по вписванията поставя условие пред фирмите да разполагат с екип от общо 12 висококвалифицирани експерти с различни технологични компетентности, които ще бъдат ангажирани с поддръжката на системите и които да реагират в случай на инциденти, свързани със сигурността", се казва в съобщението на Агенцията по вписванията.

 

Досега Агенцията плащаше за четирима външни специалисти.

 

"Горчивият опит на институцията показа, че е необходима по-сериозна инвестиция както на средства, така и във висококвалифицирани експерти, които да следят в детайли процесите", коментира шефът на Агенцията по вписванията Габриела Козарева, цитирана от своя пресцентър.

 

Източник: Mediapool