<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84835" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зелени пропу...

Чехия изпусна положението с Covid-19, вече търси помощ отвън

04 Март 2021
0 2443

Чехия отправи молба за помощ към Германия и други европейски държави заради препълнените си болници с пациенти с коронавирус, пише Клуб Z.

Чехия е една от най-тежко засегнатите от пандемията държави в ЕС, в която броят на новите случаи на Covid-19 постоянно нараства заради по-заразния британски вариант на вируса.

Носенето на две маски става задължително в Чехия от четвъртък

Министърът на вътрешните работи Ян Хамачек заяви в сряда, че съседна Германия е предложила десетки легла за лечение на чешки пациенти с ковид. Той каза, че 19 от леглата са готови веднага да приемат пациенти.

Швейцария е заявила готовност да поеме 20 пациенти от Чехия, включително транспорта им, съобщи още Хамачек.

С Полша се водят разговори за още около 200 легла.

Във вторник Чехия съобщи за нови 16 642 случая на Covid-19 – четвъртия най-висок брой новозаразени в страната от началото на пандемията.

Рекордните над 8000 пациенти с коронавирус се нуждаят от хоспитализация.

Няколко болници в западната част на страната, която е близо до границата с Германия, в централна Чехия около столицата Прага и в Пардубицка област, източно от Прага, не могат да приемат повече пациенти и нуждаещите се от хоспитализация бяха транспортирани на други места в страната.

Чехия пак затяга рязко мерките: Максимално ниво на Covid-заплаха, вечерен час и изолация

Към момента не е ясно кога може да стане прехвърлянето на пациенти от Чехия в чужбина.

Министърът на здравеопазването Ян Блатни каза, че правителството е одобрило план за мобилизация на лекари от доболничната помощ.

“Трябва да мобилизираме всичките си ресурси”, каза здравният министър и определи ситуацията като “критична”.

Една от последните мерки на правителството е масово тестване на работещите в частни фирми. Компаниите с над 250 работници започнаха масовите тестове вчера, а в петък ще се включат и фирмите с най-малко 50 служители. Министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек каза, че се планира същата мярка и за бюджетните служители.

Броят на новите случаи за период от 14 дни в Чехия достигна 1120 на 100 000 души население, сочат данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

В страната с 10,7 милиона жители са потвърдени близо 1,3 милиона заразени и почти 21 000 души, починали с коронавирусна инфекция.

Чехия и Словакия, които са подложени на огромен натиск от пандемията от коронавирус, ще получат по допълнителни 100 000 дози ваксина на “Пфайзер-Бионтех” от своите партньори в ЕС, бе съобщено междувременно.

Чешката република е получила също предложение за заем от 100 000 дози ваксина от Франция и за по-малки количества от Израел и някои германски провинции.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции