<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80608" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пуснаха лист...

Чехия пак затяга рязко мерките: Максимално ниво на Covid-заплаха, вечерен час и изолация

23 Декември 2020
0 803

В Чехия обявяват максималното пето ниво на епидемиологична заплаха заради коронавируса. Това включва забрана за напускане на дома без спешна нужда, затваряне на някои предприятия и повечето магазини, предаде bTV. От 27 декември се въвежда и вечерен час 21:00 до 05:00 часа.

„Епидемиологичната ситуация в републиката се влошава. Затова правителството реши да обяви в страната пето ниво на епидемиологична заплаха от 27 декември“, заяви здравният министър Ян Блатни.

Преходът на Чешката република към петото ниво на епидемиологична заплаха предвижда, че в страната ще останат отворени само магазини, продаващи стоки от първа необходимост. Максимум двама души ще могат да са заедно навън.

На сватби, погребения и други достъпът е ограничен до 15 души.

Катастрофата зад ъгъла. Как Чехия се превърна в център на кризата с Covid-19

Тези ограничителни мерки ще останат в сила поне до 10 януари, поясни министърът на здравеопазването. Властите възнамеряват да компенсират изцяло щетите за предприемачи, които са принудени да прекратят бизнеса си поради коронавируса в момент на действие на новите санкции.

Блатни също така информира, че от сряда чешките власти са разрешили връщането на гражданите на републиката с полети от Великобритания, където се разпространява новата мутирала форма на коронавируса. Завърналите се трябва да представят отрицателен резултат от тест за вируса, преди да се качат на самолети, а при пристигането си в Чехия ще бъдат задължени да се самоизолират.

От 4 януари, след края на коледните и новогодишните празници, обучението в чешките университети и училища ще се извършва дистанционно. Само учениците от първи и втори клас на началните училища ще могат да се върнат обратно в класните стаи. Блатни също потвърди, че първата партида от ваксината срещу коронавируса, състояща се от 9 750 дози, ще пристигне в републиката на 26 декември.

Ваксинациите в Чешката република ще започнат на 27 декември. Те ще се извършват в няколко болници в Прага и град Бърно.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции