Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Чешкият милиардер Петър Келнер се очертава да купи bTV
Чешкият милиардер Петър Келнер се очертава да купи bTV
08-13-19
добавено
1223
прегледа

Частната българска телевизия бТВ, още четири канала от медийната група и спортният "Ринг" може да станат собственост на чешкия милиардер Петър Келнер. Това изглежда вероятно след като  "Дискавъри Комюникейшънс" (Discovery Communications) се е отказала от надпреварата за придобиване на част от активите и на цялата "Сентръл юропиън мидиа ентъпрайсиз" (Central European Media Enterprises или СМЕ), притежаваща 30 тв канала в България, Румъния, Чехия, Словения и Словакия, пише "Mediapool".

 

 

ДОМУСЧИЕВ Е СПЕЧЕЛИЛ ТЪРГА ЗА "НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ"?

 


Инвестиционният фонд на Келнер ППФ (PPF) вече притежава у нас телекомуникационната компания "Теленор България", но не успя да купи "Нова Броудкастинг Груп", след като КЗК забрани сделката, защото българската медийна група била прекалено голяма и можело да се злоупотрелява с влиянието ѝ.

 

 

ЕТО С КАКВИ СТРАННИ МОТИВИ СА СПРЕНИ СДЕЛКИТЕ ЗА ЧЕЗ И НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

 

 

По-късно обаче антимонополната комисия обърна аршина и даде "Нова" на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Още след провала на сделката между Келнер и МТГ се заговори, че той планира да завърши плановете си за развитие на "Теленор" чрез телевизия като играе за бТВ, но на по-високо ниво с опция да прибави към фирмения си портфейл и други телевизии в региона на Централна и Източна Европа.

 

 

 


През март 2019 г. СМЕ обяви, че започва процедура за продажбата си или сливането си със стратегически партньор. Медийната група притежава в България bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. В Чехия има 8 канала под бранда Nova, в Румъния - 7 (с бранда PRO), още 4 са в Словакия (най-известна е Markíza) и 5 са в Словения под различни брандове. 

 


Според информацията на "Хосподарске новини", след като към тези активи е бил проявен интерес от няколко играчи и накрая са останали "Дискавъри" и ППФ, от надпреварата се е отказал американският претендент.  Изданието посочва, че сключването на договора за продажбата е трябвало да стане до края на юли или в началото на август, но датата за приключването на сделката е било отложено с месец.

 


Други словашки медии също съобщават тази информация и припомнят, че Келнер вече е притежавал чешката телевизия Нова в периода от 2002 до 2004 г. Ако бъде сключена сделката на ППФ за придобиването на СМЕ, чийто мажоритарен собственик е американският гигант AT&T, тя подлежи на одобрение и от българската Комисия за защита на конкуренцията.
 

 

 

Източник: Mediapool